Hlavní obsah

Do Afghánistánu vyrazil z Česka třetí evakuační letoun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V noci na středu odletěl z Prahy do Afghánistánu vojenský evakuační letoun. Podle údajů z leteckého radaru stroj po necelých čtyřech hodinách letu přistál v ázerbájdžánském Baku, odkud ráno odletěl směrem do Afghánistánu. V předchozích dvou letech evakuační speciál dopravil do Česka 133 lidí. Vyslání třetího evakuačního letu potvrdila ráno česká armáda.

Foto: ČR Armáda / Twitter, ČTK

Pasažéři vystupují z druhého českého evakuačního letounu z Kábulu, který přistál 17. srpna večer na pražském letišti v Kbelích.

Článek

Zatím poslední evakuační stroj české armády přistál v Praze-Kbelích v úterý večer. Na jeho palubě bylo 87 pasažérů. Byli mezi nimi Češi, včetně velvyslance Jiřího Balouna, Afghánci i dva Poláci. Už v pondělí přistál v Česku první letoun, který přivezl 46 lidí.

V Praze přistál další evakuační letoun z Kábulu, přivezl 87 lidí

Domácí

„V noci přistálo další letadlo v pořádku v Praze. V Kábulu je chaos a zmatek, ale podařilo se nám sednout a pak bezpečně s lidmi odletět. Už jsme na cestě zpátky pro další," informovala ve středu ráno na Twitteru česká armáda.

V Praze přistál druhý evakuační speciál z KábuluVideo: Pavel Jaňurek

Česká republika, stejně jako další členské země protitálibánské koalice, se z Kábulu snaží evakuovat své zaměstnance i místní spolupracovníky. Svou snahu zrychlily poté, co se radikální islamistické hnutí Tálibán zmocnilo i Kábulu.

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) v úterý večer označil podmínky v Kábulu za extrémně vyhrocené. „Kvůli přítomnosti Tálibánu na letišti bylo opravdu nadmíru komplikované dostat všechny vytipované na letiště a také na palubu letadla,“ uvedl Kulhánek po příletu druhého evakuačního speciálu do Prahy.

Evakuované Afghánce čeká v Česku deset dnů karantény. „Během té doby budeme řešit jejich povolení k pobytu,“ uvedl v úterý ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) . Následovat budou individuální rozhovory s evakuovanými o jejich budoucnosti. Sami si musí říct, co chtějí, řekl Hamáček.

Obnoví se teroristické útoky po celém světě, prognózuje Zeman

Domácí

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) je možné, že zvolí cestu za rodinami, které mají ve Francii či jinde v Evropě. Afghánci podle premiéra získají víza a během karantény budou také očkováni. Všichni budou po první dny ubytováni na jednom místě, kde, nechtěl stejně jako Hamáček upřesnit.

O dalším postupu při evakuaci bude ve středu jednat krizový štáb českého ministerstva zahraničí. Zabývat by se měl i osudem evakuovaných Afghánců. zasedání je naplánované od 9:00.

Dlouhá válka v Afghánistánu v číslech: Byla drahá a vyžádala si tisíce mrtvých

Svět

Čeští vojáci v Afghánistánu působili od roku 2002, od té doby se jich v zemi vystřídalo 11 500, někteří z nich opakovaně. Podle údajů ministerstva obrany výdaje na afghánské mise v letech 2002 až 2020 činily asi 20 miliard korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám