Hlavní obsah

Běloruští vojáci pronikli na území Litvy. Natlačili tam skupinu iráckých migrantů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vilnius

Litevská pohraniční stráž tvrdí, že 12 členů běloruských bezpečnostních složek v zásahové výstroji dnes překročilo hranici a vstoupilo na území pobaltské země. Podle litevských pohraničníků tak učinili, když do Litvy „tlačili” skupinu 35 iráckých migrantů. Vilnius po incidentu oznámil, že posílí hraniční hlídky, píše agentura Reuters.

Foto: Mindaugas Kulbis, ČTK/AP

Migranti stojí u plotu v nově vybudovaném uprchlickém táboře ve vojenském prostoru Rudninkai poblíž litevského Vilniusu.

Článek

Pohraniční stráž rovněž na svých sociálních sítích zveřejnila záběry z této situace. „Jak je vidět na videozáznamu, běloruská pohraniční stráž (...) tlačí skupinu nelegálních migrantů směrem do Litvy. A poté i oni sami překračují hraniční čáru," citovala z prohlášení úřadu agentura TASS a podotkla, že litevské bezpečnostní složky se snažily migrantům zabránit v další cestě.

Bělorusové území po několika minutách opustili. Učinili tak po opakovaném upozornění na narušení hranice, přiblížil incident mluvčí litevských pohraničníků Rokas Pukinskas.

Lukašenko narazil i u Lotyšska. Vyhlásilo nouzový stav a migranty mu vrací zpět

Evropa

Běloruský výbor pro ochranu hranic dříve publikoval video, které zachycuje incident z běloruské strany, upozornil Reuters. Na něm příslušníci běloruských bezpečnostních složek vidět nejsou. „Litevští pohraničníci se s použitím fyzické síly snaží vytlačit běžence na území Běloruské republiky," uvedl výbor a zdůraznil, že ve skupině byly děti a těhotná žena.

Ve které zemi nakonec skupina migrantů skončila, není z dosavadních informací zřejmé.

Běloruská pomsta za sankce

Litva v posledních měsících čelí přílivu zejména iráckých migrantů, kteří přicházejí přes sousední Bělorusko. Pohraniční stráž letos zadržela více než 4100 migrantů, přičemž za celý loňský rok jich bylo 81. V srpnu proud příchozích zeslábl, jelikož Litva začala migranty vracet zpět do Běloruska, píše Reuters. Zvýšený počet migrantů přicházejících přes Bělorusko v poslední době hlásí Lotyšsko.

V Bělorusku zadrželi bývalého velvyslance na Slovensku, který podpořil protesty

Evropa

Vilnius a Evropská unie obviňují režim běloruského autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka z toho, že organizovaně přes hranice posílá do Litvy lidi z Iráku a dalších blízkovýchodních zemí či z Afriky a mstí se tak za sankce uvalené na Minsk evropskou sedmadvacítkou. Hranice pobaltských zemí jsou rovněž vnější hranicí Evropské unie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám