Hlavní obsah

EU došla s Íránem trpělivost. Chystá sankce kvůli dronům a zařízne jadernou dohodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská unie plánuje v nejbližších dnech uvalit sankce na několik jednotlivců a společností z Íránu kvůli prodeji zbraní do Ruska. Uvedl to ve středu server Politico s odvoláním na čtyři představitele EU a diplomaty. Podobné informace získal ze dvou zdrojů i server CNBS. Evropa také nepočítá s obnovením dohody o íránském jaderném programu, jež Teheránu umožňovala vymanit se z některých dřívějších sankcí.

Foto: Reuters

V Rusku íránské drony Šahíd-136 použité na Ukrajině přeznačili na Geraň-2.

Článek

Plán uvalit sankce na Írán za dodávky zbraní do Ruska přichází v době, kdy se objevily zprávy, že se Teherán chystá dodat Rusku kromě dronů i rakety. Íránské sebevražedné drony Šahíd -136 Moskva využívá k útokům na Ukrajinu. Nejméně 28 jich dopadlo na Kyjev, což si vyžádalo několik lidských životů. Teherán podle listu The New York Times poslal na okupovaný Krym také experty, kteří ruské vojáky cvičí v zacházení s drony.

Podle zdrojů Politika by sankce měly postihnout pět lidí a tři společnosti. Evropští diplomaté uvedli, že ke shodě na podobě nových sankcích by mohlo dojít už ve středu před summitem naplánovaným na čtvrtek a pátek.

Drony už pomáhá Ukrajincům sestřelovat izraelský systém

Válka na Ukrajině

Časový rámec jejich uvalení potvrzují i zdroje CNBC. Jeden představitel EU řekl, že by „mohly přijít docela brzo“, další upřesnil, že „v řádu dní“.

„Bedlivě sledujeme nasazení těchto dronů, shromažďujeme důkazy a budeme připraveni reagovat s prostředky, které máme k dispozici,“ řekl už v pondělí Josep Borrell, který má na starosti zahraniční politiku EU.

Sankce EU za potlačování protestů

Už v pondělí se EU shodla na uvalení sankcí na íránskou náboženskou policii dozírající na dodržování „morálky“ a správné zahalování. Tato silová složka je spojena se smrtí 22leté Mahsí Amíniové, jež zemřela ve vazbě na následky mlácení při zadržení. Zadržena byla kvůli tomu, že neměla správně zakryté vlasy.

Íránští instruktoři učí na Krymu ruské vojáky ovládat drony

Válka na Ukrajině

Dva nejvyšší představitelé morální policie Mohammad Rostami a Hadžahmad Mirzaei jsou mezi 11 lidmi, jimž byly zmrazené majetky a mají zakázáno cestovat do Evropy. Na seznamu je i íránský ministr informací. EU také odsoudila neadekvátní nasazení sily proti pokojným protestům. Írán pohrozil okamžitou odpovědí.

Dohoda o jaderném programu Íránu se neobnoví

Oboje sankce, tedy ty uvalené i ty plánované, jsou ranou pro snahy obnovit dohodu o íránském jaderném programu JCPOA z roku 2015. Ta měla zajistit utlumení jaderných aktivit Íránu výměnou za zrušení mezinárodních sankcí. Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) byla pověřená inspekcemi íránských jaderných provozů.

Bývalý americký prezident Donald Trump od dohody ustoupil v roce 2018, po nástupu Joea Bidena byla v USA snaha dohodu obnovit, byť Írán její ustanovení přestal dodržovat.

„S JCPOA se už dál nepočítá,“ řekl Politiku vysoký představitel EU. „Smířili jsme se s myšlenkou, že se to dopředu nepohne,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám