Hlavní obsah

Drony už pomáhá Ukrajincům sestřelovat izraelský systém

Ukrajina čelí v posledních týdnech náletům levných íránských dronů Šahíd-136, které byly použity i k útokům na Kyjev. Jen v pondělí si vyžádal jejich útok v hlavním městě nejméně čtyři mrtvé. Většinu dronů se však daří ničit. Přispěl k tomu i systém z Izraele.

Foto: Reuters

Dron Šahíd-136 nad Kyjevem

Článek

Náčelník ukrajinského štábu Valerij Zalužnyj poděkoval v úterý „bratřím ve zbrani“ Polákům za výcvik pluku protivzdušné obrany, který sestřelil devět z jedenácti Šahídů-136. Dodal, že Poláci předali Ukrajině systém, který je pomohl zničit.

Už minulý měsíc se podle stanice CNN objevily zprávy, že polská vláda koupila moderní izraelské vybavení, které pak předala Kyjevu.

Izrael se od začátku ruského útoku na Ukrajinu držel zásady nedodávat Kyjevu pokročilou vojenskou techniku. V posledních dnech však dal najevo, že možná tento přístup přehodnotí.

Zbraň z Izraele

Podle listu The Times of Israel se tak již stalo. Izraelský vojenský dodavatel podle něj poskytuje přes Polsko Ukrajině systém proti dronům. Společnost, kterou list nejmenoval, sdělila izraelskému ministerstvu obrany, že systémy míří do Polska a že si nebyla vědoma, že Varšava je pouze prostředníkem, který systém předá na Ukrajinu.

Zdroje z izraelského obranného průmyslu sdělily listu, že systém proti dronům je označen jako pokročilý, a tudíž ho nelze prodávat na Ukrajinu. Ministerstvo se k dodávce nijak nevyjádřilo, ale podle listu The Times of Israel zřejmě vláda nemá zájem torpédovat dohodu o prodeji Polsku.

Ukrajině už Izrael předal informace o íránských dronech, což Moskvu pobouřilo.

Foto: ČTK/AP

Popis dronu Šahíd-136

Izrael přitom ještě před ruskou invazí potopil americký plán dodat na Ukrajinu systém proti raketám Iron Dome, jenž byl vyvinut za finanční podpory USA a využívá ho několik dalších zemí.

Izrael systémy proti dronům rozmístil podél hranic s Gazou, Libanonem i Sýrií. Izraelské systémy byly také dodány do Ázerbájdžánu, který je použil ve válce s Arménií, dále do USA a také do některých latinskoamerických zemí. USA si opatřily izraelský optický systém Smash 2000L, jenž se používá na ruční zbraně, aby byly úspěšnější při sestřelování dronů. Není ale jasné, zda šlo v případě Ukrajiny o tento systém.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ovšem ještě minulý týden uvedl, že Ukrajina má jen deset procent potřebných kapacit, aby mohla čelit těmto útokům.

Složitá likvidace dronů

Drony představují velkou výzvu pro protivzdušnou obranu. Jsou relativně malé a létají nízko, takže se obtížně detekují radary.

Sebevražedné drony Šahíd-136, kterých Rusko vyslalo na Ukrajinu přes stovku, jsou 3,5 metru dlouhé, mají rozpětí 2,5 metru a váží 200 kg, přičemž 50 kg připadá na hlavici. Nálož je desetinová proti těm, jaké nosí rakety, takže nejsou tak efektivní proti zodolněným objektům. Jsou ovšem mnohem levnější, jejich cena se odhaduje na 20 000 dolarů (zhruba půl milionu korun), zatímco jedna raketa přijde na miliony dolarů.

Šahíd-136 jsou nejméně o polovinu lacinější než ruční protiletadlové střely FIM-92 Stinger nebo ruské Igly a Strely.

Ukrajinci se je pokoušeli dokonce sestřelovat pomocí stíhaček, už 5. října se podařilo první dva sestřelit ukrajinským MiG-29. Pak se podařilo sestřelit další tři, jeden MiG-29 startující proti nim 12. října z Vinnycje však byl ztracen, protože části zničeného dronu se dostaly do motoru stíhačky, uvedl server Frontier India.

Problémem je to, že Šahídy-139 jsou pro stíhačky příliš pomalé, padesátikoňový motor pohánějící tlačnou vrtuli dává dronům přezdívaným Ukrajinci „moped“ rychlost 185 km/h. Kvůli tomu se objevila i doporučení použít k jejich likvidaci stroje L-39 Albatros používané na Ukrajině k výcviku pilotů. Jedna letová hodina však přijde na cca 3000 dolarů (75 tisíc korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám