Hlavní obsah

Čech na severu Rhodu: O požárech jsme tu ani nevěděli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi, kteří nyní přilétají na dovolenou na Rhodos, míří na sever nebo severovýchod ostrova. Tato oblast je totiž bezpečná a nehrozí tam žádné nebezpečí. Někteří Češi se kvůli požárům ale báli odletět, jiní se zase cítili bezpečně, protože si zjistili, jak daleko se od jejich letoviska požár nachází.

Hotel Kolymbia Sun na RhodosuVideo: Novinky

 
Článek

(od našeho zvláštního zpravodaje)

„Chviličku jsme se báli odletět,“ uvedla pro Novinky Monika, která na řecký ostrov Rhodos přiletěla v neděli se svojí dcerou. O požáru se dozvěděla z televize, a jelikož se jim cestovní kancelář Coral Travel sama neozvala, rozhodla se ji kontaktovat sama.

„Storno mi nenabídli. Paní se mě snažila uklidnit, že kdyby byl problém, tak by volali sami,“ uvedla Monika. Cestovní kancelář ji prý řekla, že situace na severu je bezpečná, a proto tedy není důvod ke stornu nebo ke změně jejího pobytu v hotelu The Residence, který leží na severu ostrova asi sedm kilometrů od letiště a jen několik kilometrů od hlavního města.

Ještě předtím, než vypukl požár, odcestovali na Rhodos manželé Andrea a Michal. „Přiletěli jsme minulé pondělí a jsme tu na 11 nocí,“ řekla Andrea, která dále uvedla, že s manželem neměli vůbec strach, protože jsou na severu ostrova.

Že byl tady nějaký požár, to se obecně vůbec nevědělo
klient cestovní kanceláře

„Tam dole je ten vítr a ten jde na jih. Nejsme tedy v té nebezpečné oblasti. Cestovka nás ale nekontaktovala vůbec,“ uvedla zákaznice cestovní kanceláře Fischer, která si s manželem zakoupila zájezd do hotelu Blue Horizon na severu ostrova.

Nebál se ani Martin, který na ostrov přiletěl v pátek se svojí rodinou s Čedokem. „Vůbec. Ani žádný dým nebyl vidět. Divím se, oproti Hřensku, tam to bylo cítit až do Prahy, tady jsem nic necítil,“ přirovnával Martin požár na Rhodu k tomu loňskému v Českém Švýcarsku.

Foto: Novinky

Hotel Kolymbia Sun na severu ostrova Rhodos

„Že byl tady nějaký požár, to se obecně vůbec nevědělo. My jsme žádnou informaci neměli, že hoří, nebylo to v tisku, nikde,“ uvedl otec dvou dětí, který svoji rodinu vzal do hotelu Kolymbia Sun jen pár set metrů od moře.

„(Čedok) nás nekontaktoval, protože to bylo v té centrální části. Co jsem slyšel, tak tahle část je v pohodě,“ řekl.

„Neměl jsem obavy, za prvé mám zkušenosti z Hřenska, to šíření požáru je pozvolné. Jak psali, že utíkali z pláže a ten požár šel chůzí, tak vždycky máte možnost utéct do moře,“ uvedl dále Martin. Dodal, že chápe nepříjemnosti spojené se ztrátou zavazadel. „Nejde ale o život, svým způsobem, když vás včas evakuují, to je můj názor,“ dodal.

Tisíce Čechů

Podle Asociace cestovních kanceláří se na Rhodu nachází kolem 4500 českých turistů. Podle informací Novinek jenom Čedok měl ve středu na ostrově 1600 turistů a CK Blue Style 900.

Tiskový mluvčí cestovní kanceláře Fischer Jan Bezděk Novinkám sdělil, že v současné době mají na ostrově 2000 klientů.

Uvedl také, že v době evakuace ostrova měla společnost na Rhodu kolem 500 turistů, 400 z nich se přitom rozhodlo pro návrat do České republiky, kdežto sto jich na ostrově stále zůstalo. Pro všechny z nich navíc Fischer nalezl alternativní ubytování na severní části ostrova.

Z centrální části Rhodu je spálená země, hlásí z místa reportér Novinek

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám