Hlavní obsah

Britská královna poděkovala lidem, kteří zůstali doma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská královna Alžběta II. v neděli poděkovala lidem za to, že v době, kdy Británie čelí epidemii nemoci covid-19, zůstávají doma, a pomáhají tak chránit ty zranitelné. V mimořádném projevu také dala najevo vděk zdravotníkům v první linii boje proti infekci, které v Británii podlehlo více než 4930 lidí.

Foto: Buckingham Palace, Reuters

Královna Alžběta II. při proslovu ke koronavirové krizi

Článek

"Společně bojujeme s nemocí a chci vás ujistit, že pokud zůstaneme jednotní a rozhodní, pak nad ní zvítězíme," řekla 93letá královna ve svém teprve pátém televizním projevu, s nímž během své vlády vystoupila. Naposledy to bylo v roce 2002 po smrti královny matky.

Na okamžiky, kdy se lidé ve Spojeném království sešli, aby zatleskali zdravotníkům a dalším pracovníkům zajišťujícím nezbytné služby, se podle Alžběty bude vzpomínat jako na projev britského národního ducha, jehož symbolem budou duhy, jež děti v těchto dnech kreslí. Na televizních záběrech byl v této části projevu prostřih na lidi vzdávajícím hold zdravotníkům a zazněl při tom potlesk.

Královna vzpomínala také na svůj první proslov přenášený tehdy rozhlasem z roku 1940, při kterém jí pomáhala její sestra. Coby mladé dívky se v něm obrátily k dětem evakuovaným z domovů kvůli náletům ze strany nacistického Německa.

"Dnes mnoho lidí opět pociťuje bolest kvůli odloučení od těch, které mají rádi. A nyní, stejně jako tehdy, hluboko v duši víme, že je to ta správná věc," uvedla Alžběta II. s tím, že tentokrát Británie čelí výzvě společně se všemi státy světa.

"Uspějeme - a tento úspěch bude patřit každému z nás," řekla královna. Ujistila je, že i když budou muset ještě ledacos vydržet, lepší dny se vrátí. "Zase se sejdeme," vzkázala královna lidem na konec proslovu.

Reklama

Výběr článků

Načítám