Hlavní obsah

Belgičan má doma hangár plný tanků Leopard 1. Chtěl by je vidět na Ukrajině

– Brusel

Je majitelem dvou společností v obranném průmyslu a vlastní hangár plný tanků Leopard 1, které získal z druhé ruky. Freddy Versluys nechce být oslovován jako překupník zbraní, ale rád by těžkou techniku prodal. Zájem má hned několik vlád, včetně ukrajinské. Právě tam by tanky viděl nejraději, uvedl list The Guardian.

Belgičan má plný sklad starých tanků Leopard 1, chce je poskytnout UkrajiněVideo: Reuters

 
Článek

Versluys zdůraznil, že jeho firmy se zabývají širokou škálou aktivit, například výrobou senzorů pro kosmické lodě. Součástí jeho podnikání je však také nákup a prodej zbraní. Tanků Leopard 1 má v hangáru několik desítek.

Foto: Reuters

Sklad plný starých tanků Leopard.

„Máme 50 Leopardů 1, 38 kusů německých tanků Gepard, 112 rakouských Steyrů SK-105 Kürassier, 100 italských VCC2 a 70 amerických transportérů M113,“ spočítal Versluys s tím, že celkem je v hangáru uskladněno asi 500 kusů těžké techniky. Jedná se zřejmě o největší soukromý arzenál v Evropě.

„Spoustu tanků tady máme roky. Doufejme, že přišel jejich čas, aby se ukázaly na Ukrajině. Všechno, co tady máme, je legální. Máme všechny potřebné licence,“ dodal.

Tanky Ukrajincům pomůžou, ale je jich zoufale málo. Stíhačky teď nic neřeší

Zbytečná válka

Vyřazené tanky Leopard 1 zakoupila jeho společnost OIP v roce 2014 od belgické vlády. Za jeden zaplatila 37 tisíc eur (zhruba 880 tisíc korun).

Versluys přiznal, že se jednalo o rizikový obchod. Léta se snažil tanky dál prodat, ale kvůli tehdejší klidnější geopolitické situaci o ně nebyl velký zájem.

Foto: Reuters

Belgická vláda chce tanky odkoupit zpět.

Belgie chce tanky zpátky

Vše změnila válka na Ukrajině. Belgická vláda, která před devíti lety tanky sama prodala, už podle ministryně obrany Ludiviny Dedonderové zahájila s OIP jednání o zpětném odkupu. Nařkla ale protistranu z toho, že se na tancích snaží získat obrovský profit.

„Nezaplatíme nesmyslné částky za tank, který není ani trochu v kondici, aby se mohl zúčastnit bojů,“ řekli zástupci vlády belgickým médiím.

Versluys ale popírá, že by byl v kontaktu s belgickou vládou. „O ceně se nemá smysl bavit, protože musíme zkontrolovat stav každého tanku a zjistit, co je třeba opravit,“ oponoval.

„Každý si myslí, že vyděláváme hodně peněz, ale podívejte se kolem. Hangár máme pořád plný. Ty tanky jsme si vzali, když je nikdo nechtěl. Teď bych je moc rád viděl na Ukrajině,“ pokračoval Versluys.

Podnikatel tvrdí, že zájemců o jeho těžkou techniku je hodně. Ozvali se prý Ukrajinci, Britové či Švédové. Ačkoli zdůrazňoval, že nemá smysl bavit se nyní o ceně, dodal, že „musí být férová, protože jeho firma není charita“.

Německo na konci ledna odsouhlasilo, že pošle Kyjevu 14 tanků Leopard 2, tedy vylepšené a silnější verze leopardů. Berlín vedle toho schválil reexport Leopardů 2 na Ukrajinu, o který požádaly Polsko a Finsko.

Tanky Leopard 1 vstoupily do služby v 60. letech minulého století. Německo je minulý rok v květnu nabízelo ČR jako náhradu za tanky T-72 dodávané Ukrajině.

Jsou ale zastaralé, mají slabé pancéřování a kanon ráže 105 milimetrů, což je méně, než mají T-72 (125 mm). Německo nakonec jako kompenzaci poskytlo ČR modernější verzi Leopard 2.

Rusové mají z leopardů či abramsů vítr. Vojákům nabízí miliony za zničené tanky

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám