Hlavní obsah

Kadyrov má nekrózu slinivky, píše ruský list

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čečenský prezident Ramzan Kadyrov trpí nekrózou slinivky, kdy zánět tohoto orgánu vede až k odumírání tkáně, zveřejnilo ruské opoziční médium Novaja Gazeta s tím, že Kadyrov již nemá naději na uzdravení. Diagnózu měl Kadyrov zjistit už v lednu 2019. Ruské úřady od jeho zdravotního stavu odvádějí pozornost propagační kampaní, zatímco Kreml se již údajně připravuje na nejhorší a hledá jeho nástupce.

Ramzan Kadyrov zveřejnil v úterý záběry, jak posilujeVideo: vk.com/ramzan

 
Článek

Od diagnózy v roce 2019 prochází Kadyrov dle Gazety dvakrát ročně běžnými procedurami, včetně operací, v Ústřední klinické nemocnici v Moskvě. Právě v tom roce také shodil Kadyrov velké množství váhy.

Foto: vk.com/ramzan

Ramzan Kadyrov zveřejnil v úterý záběry, jak posiluje

Publikace píše, že v roce 2019 jen málo lidí věnovalo pozornost skutečnosti, že Kadyrov hodně zhubl. Novaja Gazeta poznamenala, že náhlá ztráta hmotnosti je prvním příznakem aktivně se rozvíjející pankreatické nekrózy. Toto onemocnění je extrémně závažné: je bolestivé, špatně léčitelné a má vysoký stupeň úmrtnosti.

V létě 2020 pak údajně čečenský vůdce po nákaze virem covid-19 prodělal „vážné problémy endokrinního systému“.

Kadyrov zveřejnil video: Jsem v pořádku, provětrejte si hlavu

Zahraniční

K rapidnímu zhoršení Kadyrovova zdravotního stavu mělo následně dojít na jaře 2022. Důvodem dle Gazety bylo selhání ledvin a plicní edém, kvůli nimž měl obtíže s mluvením a chozením. V září roku 2023, kdy se jeho zdravotní stav opět zlepšil, zase přišly výsledky magnetické rezonance, jež zanechaly Kadyrovovy příbuzné „v depresích“.

„Vůdce, jak ho známe, bude pryč,“ uvedl tehdy zdroj blízký poslanci Státní dumy a Kadyrovovu spojenci Adamu Delimchanovovi. „Tato nová nemoc na něj bude mít vážný dopad. I pokud se teď uzdraví, už nebude ani živý, ani mrtvý.“ O jaké „nové nemoci“ zdroj přesně mluvil, Gazeta neuvedla.

Propagační kampaně

Ruské úřady tehdy spustily propagační kampaň, jež měla ukázat, jak je Kadyrov zdravý a aktivní. V rámci ní se veřejně sešel například s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Součástí této kampaně mělo být i nechvalně proslulé video vydané loni v září, na kterém jeho patnáctiletý syn Adam zbil bezbranného vězně. Adam následně obdržel několik různých ocenění.

Kadyrov zveřejnil další video, je v nemocnici se svým strýcem

Evropa

Kadyrovova tisková služba i nyní, pár hodin po vydání článku Gazety, zveřejnila video ze zasedání ohledně „záležitostí spojených s čečenskou účastí ve speciální vojenské operaci“. Na tomto videu ovšem Kadyrov jen mumlá a téměř se nehýbe.

Při analýze videa média upozorňují na skutečnost, že Kadyrov je zobrazen zblízka celkem asi 40 sekund, přičemž kamera nikdy nezabírá obličej Kadyrova moc dlouho. Kadyrov přitom většinou sedí v jedné pozici, napsala Ukrajinska pravda.

Dále pak byly jako ukázka vůdcovy síly zveřejněny záběry Kadyrova v posilovně, které se objevily na jeho účtu na síti VKontakte pozdě večer téhož dne. „Nabitý den skončil tréninkem a pozitivitou. Fyzická aktivita zlepšuje nejen tělo, ale i náladu. Večerní lekce jsou skvělým prostředkem k relaxaci a načerpání nových sil,“ stojí v popisku příspěvku, který je doplněn hudebním podkresem s textem: „Ať ti Bůh žehná, ať žiješ navždy.“

Ruské úřady se ke zprávě o Kadyrovově zdravotním stavu dle informační agentury Meduza zatím nevyjádřily.

Podle čečenského opozičníka Ibragima Jangulvaeva Kadyrov prochází cyklem opakovaných infuzí, po kterých se částečně uzdraví, a pak se jeho stav zase zhorší, což ale neznamená, že by byl na pokraji smrti. „Když vypadá bledě, tak to neznamená, že umírá,“ řekl.

Putinův režim dle Gazety přesto kvůli Kadyrovovu zhoršujícímu se stavu připravuje plán možné „nucené režimní změny v Čečně“. Nástupcem Kadyrova v úřadu by pak mohl být velitel batalionu Akhmat Apti Alaudinov.

Kadyrov vyjádřil hrdost na svého syna, který na videu bije vězně

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám