Hlavní obsah

Brzy přijde silné zemětřesení, varuje geolog Istanbul. Město se na ně chystá několik let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Istanbul

Silné zemětřesení, na něž se největší turecké město Istanbul připravuje už několik let, je velmi blízko, tvrdí podle tureckého opozičního serveru Duvar profesor geologie Celal Şengör. Expert z Istanbulské technické univerzity (ITU) to prohlásil po zemětřesení, které minulý týden zasáhlo provincii Düzce. Ta leží necelých 200 kilometrů od šestnáctimilionového Istanbulu.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Nábřeží Emünenü v Istanbulu.

Článek

„Toto zemětřesení (v provincii Düzce) je důkazem toho, že geologové ne zcela dobře porozuměli pohybům anatolské (litosférické) desky,“ řekl Şengör k otřesům o síle 5,9 stupně z minulého týdne, které si vyžádaly téměř 100 zraněných.

Šlo o druhé zemětřesení v provincii Düzce za posledních 20 let a podle Şengöra experti takové silné zemětřesení v regionu tak rychle znovu neočekávali. Sengör se proto domnívá, že silné zemětřesení zasáhne Istanbul už velmi brzy. „Znovu místní úřady varuji,“ dodal.

Němečtí vědci varovali už před třemi lety

Silného zemětřesení v Istanbulu se experti obávají už dlouho. Například v roce 2019 i němečtí vědci varovali, že Istanbul může v budoucnu poškodit silné zemětřesení. Na základě dva a půl roku trvajícího měření napětí na zlomu mezi dvěma tektonickými deskami na dně Marmarského moře došli tehdy k závěru, že toto pnutí může způsobit otřesy o síle až 7,4 stupně.

Děti na Jávě měly zrovna školu, když začaly padat zdi. Obětí už je 268

Zahraniční

Jedno z nejtragičtějších zemětřesení v novodobých dějinách Turecka udeřilo v srpnu 1999 ani ne 100 kilometrů jihovýchodně od Istanbulu. Otřesy o síle 7,6 stupně zasáhly provincii Kocaeli a zabily více než 17 tisíc lidí. Od té doby seismologové varují, že další silné zemětřesení v blízkosti Istanbulu by mohlo udeřit před rokem 2030.

Plán evakuace připraven

Loni istanbulský starosta Ekrem Imamoglu prohlásil, že studie jeho radnice za rok a půl odhalila, že asi třetina všech budov ve městě by silné zemětřesení nevydržela. Těžce poškozených budov by podle něj mohlo být přes 130 tisíc, což by se dotklo stovek tisíc domácností.

Turecké ministerstvo vnitra ve spolupráci s úřadem istanbulského guvernéra loni v létě informovalo, že mají připravený plán evakuace Istanbulu pro případ silného zemětřesení. K evakuaci by bylo využito šest trajektových přístavů ve městě, tři hlavní vlaková nádraží a tři letiště. Přednost by měli invalidé, senioři, ženy a děti.

Severozápad Turecka zasáhlo zemětřesení

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám