Hlavní obsah

Severozápad Turecka zasáhlo zemětřesení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Severozápad Turecka zasáhlo zemětřesení o síle 6 stupňů, uvedlo Evropské středomořské seizmologické středisko (EMSC). Zatím nejsou informace o obětech, ministr zdravotnictví Fahrettin Koca sdělil, že se zatím eviduje 22 zraněných.

Foto: Yuriko Nakao, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Otřesy byly zaznamenány ve 04:05 místního času. Ohnisko se nacházelo v hloubce dvou kilometrů. Podle agentury Anadolu leželo ohnisko otřesů v hloubce sedmi kilometrů poblíž města Gölyaka v turecké černomořské provincii Düzce.

Otřesy způsobily paniku. Lidé v noci vybíhali z domů ven na ulice.

„V provincii Düzce máme 22 zraněných, jeden z nich je ve vážném stavu kvůli skoku z velké výšky,“ napsal ministr na zdravotnictví na Twitteru. Istanbulský guvernér Ali Yerlikaya uvedl, že zemětřesení cítili i obyvatelé Istanbulu.

V Turecku, které leží na rozhraní několika litosférických desek, jsou zemětřesení poměrně častá. V roce 1999 dva silné otřesy zabily na severozápadě země na 18 tisíc lidí.

V říjnu 2011 zdevastovaly otřesy o síle 7,2 stupně východoturecká města Ercis a Van, kde zahynulo přes 600 lidí. Před dvěma lety si zemětřesení v oblasti Izmiru vyžádalo 116 životů.

Děti na Jávě měly zrovna školu, když začaly padat zdi. Obětí už je 268

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám