Hlavní obsah

Děti na Jávě měly zrovna školu, když začaly padat zdi. Obětí už je 268

Bilance pondělního zemětřesení na indonéském ostrově Jáva stoupla na 268 obětí a 151 lidí se stále pohřešuje. Informovala o tom v úterý agentura Reuters s odvoláním na indonéský úřad pro řešení katastrof. Dalších 1000 lidí utrpělo zranění. Mezi oběťmi je hodně dětí, které měly zrovna školu.

Foto: Stringer, Reuters

Zřícená škola po zemětřesení na Jávě

Článek

Zemětřesení o síle 5,6 stupně zasáhlo v pondělí indonéskou provincii Západní Jáva. Ohnisko zemětřesení bylo v hloubce deseti kilometrů pod městem Cianjur, které leží asi 75 kilometrů jihovýchodně od metropole Jakarty.

Mezi mrtvými je velké množství dětí, které zahynuly ve školách, jež se při otřesech půdy zřítily. „Ve 13 hodin byly děti ještě ve škole,“ uvedl Henri Alfiandi z Národní pátrací a záchranné agentury.

Oběti byly padajícími troskami zdí a střech rozdrceny nebo uvězněny. „Místnost se zřítila a moje nohy zůstaly zaklíněné pod troskami,“ popsal 14letý Aprizal Mulyadi okamžik, kdy zemětřesení udeřilo. „Všechno se to stalo tak rychle,“ uvedl chlapec podle AFP.

Lichtenštejnským parlamentem otřáslo zemětřesení při jednání o zemětřesení

Zahraniční

Vylíčil, že do bezpečí mu pomohl jeho kamarád Zulfikar, který později sám zemřel zavalen troskami. „Bylo strašné ho tak vidět, ale nemohl jsem mu pomoci, protože jsem měl poraněné nohy a záda,“ řekl.

Foto: Stringer, Reuters

Zničená škola po zemětřesení na Jávě

Záchranáři v úterý v troskách budov pokračovali v pátrání po obětech a možných přeživších katastrofy. Záchranné práce komplikují sesuvy půdy a hornatý terén.

Mluvčí českého ministerstva zahraničí Mariana Wernerová v úterý uvedla, že podle informací úřadů z Indonésie nejsou mezi zraněnými cizinci. V pondělí s odkazem na stejný zdroj řekla, že podle prozatímních informací nebyl mezi oběťmi žádný cizinec.

Úřad pro řešení katastrof oznámil, že poškozeno bylo 22 000 domů a 58 000 lidí přišlo o střechu nad hlavou. Město Cianjur bylo zdevastováno a nejméně jednu vesnici pohřbil sesuv půdy. Do Cianjuru se v úterý vydal indonéský prezident Joko Widodo.

Foto: Antara Foto, Reuters

Děti na Jávě se po zemětřesení schovávají v provizorním přístřešku

Zemětřesení nebylo extrémně silné, ale vycházelo z malé hloubky, a tak způsobilo rozsáhlé škody. K neštěstí přispěla na mnoha místech i chatrná konstrukce budov.

Indonésie, kterou tvoří 17 000 ostrovů a ostrůvků a obývá ji 270 milionů lidí, leží na rozhraní tří velkých tektonických desek, a zemětřesení jsou v této oblasti častá. V lednu 2021 si otřesy o síle 6,2 stupně na ostrově Sulawesi vyžádaly více než sto mrtvých.

Vesuv v roce 79 vybuchl až na podzim, tvrdí vědci

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám