Hlavní obsah

Za smrt civilistů může Hamás. Neviňte Izrael, vzkázal Netanjahu Macronovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu se ohradil proti pátečním výrokům francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který židovský stát vyzval, aby v Pásmu Gazy přestal bombardovat „děti, ženy a staré lidi“. Netanjahu opáčil, že teroristické hnutí Hamás používá civilisty jako živé štíty a že za jejich smrt mohou právě palestinští teroristé, kteří svým krvavým útokem v Izraeli vyvolali vojenskou reakci Tel Avivu.

Foto: Profimedia.cz

Francouzský prezident Emmanuel Macron (vlevo) a izraelský premiér Benjamin Netanjahu během říjnového setkání v Jeruzalémě

Článek

„Odpovědnost za jakoukoliv újmu civilistům leží na Hamásu–ISIS, a ne na Izraeli. Je třeba mít na paměti, že Izrael vstoupil do války kvůli brutálnímu vraždění stovek Izraelců ze strany této teroristické organizace a zadržování více než 200 Izraelců jako rukojmí,“ vzkázal Netanjahuův úřad v prohlášení, které srovnává v Gaze vládnoucí Hamás s teroristickou organizací Islámský stát.

Macron vyzval Izrael, aby přestal zabíjet malé děti a ženy

Evropa

„Zatímco Izrael dělá vše pro to, aby neubližoval civilistům, a vyzývá je, aby opustili oblasti bojů, Hamás-ISIS dělá vše, aby jim zabránil v odchodu do bezpečných oblastí, a používá je jako lidské štíty,“ pokračuje odpověď izraelského premiéra francouzskému prezidentovi.

Netanjahu v reakci na Macronovu výzvu také vzkázal, že Hamás „krutě drží naše rukojmí – ženy, děti a staré lidi – a páchá tak zločin proti lidskosti“ a „využívá školy, mešity a nemocnice jako velitelská centra terorismu“.

Foto: Profimedia.cz

Izraelští vojáci likvidují vojenskou infrastrukturu Hamásu objevenou v zábavním parku na severu Pásma Gazy

„Tyto zločiny, které Hamás-ISIS dnes páchá v Gaze, budou zítra spáchány v Paříži, New Yorku a všude na světě. Světoví vůdci musí odsoudit Hamás-ISIS, a ne Izrael,“ dodal izraelský premiér.

Izrael už v rámci probíhajících úderů v Pásmu Gazy souhlasil s každodenním čtyřhodinovým lokálním klidem zbraní, který je na poslední chvíli vyhlašován každý den v jiné oblasti, aby Hamás nestihl přeskupit své vojenské síly.

Vytvořil také humanitární koridory, jimiž pouští civilisty ze severu Pásma Gazy na jih, který je rovněž terčem izraelských vzdušných útoků, ale kde jsou boje i tak méně intenzivní.

Hamás naopak civilisty veřejně vyzýval, aby izraelské výzvy k evakuaci ignorovali.

Foto: Ahmed Zakot, Reuters

Palestinci s bílými prapory využívající humanitární koridor pro civilisty

Hamás při vpádu do Izraele ze 7. října povraždil zhruba 1200 lidí (až do páteční aktualizace izraelské úřady uváděly 1400 - pozn. red.) , převážně civilistů, a do Pásma Gazy odvlekl přes 240 rukojmí.

Izraelská odveta v Pásmu Gazy si vyžádala už více než 11 tisíc obětí, tvrdí nyní Hamás s tím, že jde převážně o ženy a děti. Toto tvrzení však nebylo možné nezávisle ověřit.

Hustota obyvatel v Pásmu Gazy je jedna z největších na světě, Izrael přitom opakovaně upozorňuje, že Hamás systematicky ukrývá odpaliště raket, sklady zbraní a další vojenské objekty do navenek čistě civilních objektů, jako jsou školky či mešity.

Macron ve svém pátečním vyjádření v souvislosti s odvetnými izraelskými údery v Pásmu Gazy vyzval k „humanitární přestávce přecházející v příměří“.

Prezident Francie, která patří k zemím uznávajícím Hamás za teroristickou organizaci, ale zároveň přiznal Izraeli právo se bránit.

„Sdílíme bolest (s Izraelem). A sdílíme jejich odhodlání zbavit se terorismu. My ve Francii víme, co terorismus znamená,“ řekl mimo jiné Macron.

Francie nakonec propalestinské demonstrace nezakázala, Paříží se tak neslo Alláhu akbar

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám