Hlavní obsah

Francie nakonec propalestinské demonstrace nezakázala, Paříží se tak neslo Alláhu akbar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek, kdy se konal pohřeb ubodaného učitele, proběhla první povolená propalestinská demonstrace. Zazněly hesla jako Svobodná Palestina nebo Alláhu akbar. Před týdnem přitom Francie propalestinské demonstrace zakázala, nejvyšší správní soud ale ve středu rozhodl, že demonstrace na podporu Palestinců nelze kategoricky zakázat, ale je třeba je posuzovat případ od případu.

Foto: Daniel Cole, ČTK/AP

Nepokoje ve Francii (ilustrační foto)

Článek

Od útoku Hamásu na Izrael, ke kterému došlo před dvěma týdny, je hrozba teroru ve Francii na nejvyšší úrovni. Za falešné zprávy o hrozbách bombových útoků zatkla francouzská policie během posledního týdne osm lidí.

Cílem výhrůžek byl zámek ve Versailles, který musel být vyklizen pětkrát, mnoho škol a také osm francouzských letišť, informuje CNN.

Navíc ve čtvrtek zaplnily náměstí Republiky v Paříži tisíce lidí při první legální manifestaci na podporu Palestiny od útoku Hamásu. „Macron je komplic, Izrael je vrah“ či „Alláhu akbar“ skandovali lidé na původně zakázané, nakonec však povolené demonstraci.

Mladík ve Francii zabil nožem učitele. Země vyhlásila nejvyšší stupeň varování před terorismem

Evropa

Protest navíc připadl na den, kdy se Francie loučila s 57letým učitelem, kterého zavraždil mladý útočník ve jménu Islámského státu. Po tomto činu vyhlásila francouzská vláda nejvyšší stupeň varování před terorismem.

Zákaz neplatí plošně, rozhodl soud

Před týdnem francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin oznámil zákaz všech propalestinských demonstrací a pohrozil zadržením všech případných organizátorů a „podněcovatelů nepokojů“.

„Od soboty a teroristických masakrů v Izraeli došlo k více než 100 antisemitským činům. Policie zadržela lidi s nožem u vchodu do (židovské) školy či synagogy, nad jednou židovskou modlitebnou se objevil dron,“ uvedl Darmanin minulý čtvrtek s tím, že 10 tisíc policistů střeží asi 500 míst, která mají souvislost s židovskou menšinou.

Aktivisté však namítali, že zákaz porušuje právo na svobodu projevu. Státní radu (Conseil d’Etat), která rozhoduje o otázkách vládní politiky, požádalo o zrušení tohoto zákazu francouzské propalestinské sdružení.

Pokyny ministerstva vnitra prý porušovaly právo na pokojný protest. Soud stížnosti skupiny nevyhověl, ale ve svém rozhodnutí zdůraznil, že pouze místní orgány mohou rozhodnout o zákazu shromáždění souvisejícího s izraelsko-palestinským konfliktem.

„Ať už je jeho cílem podpora kterékoli strany,“ informuje Radio France Internationale.

Soud také dospěl k závěru, že ministr vnitra neusiloval o úplný zákaz propalestinských shromáždění, ale že od té doby upřesnil, že měl na mysli pouze shromáždění, která veřejně oslavují teroristické útoky Hamásu.

Francie zakázala propalestinská shromáždění

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám