Hlavní obsah

WikiLeaks: Turecko chce svrhnout Asada silou, Írán upřednostňuje palácový převrat

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Režim syrského prezidenta Bašára Asada je před zhroucením, protože nemá plnou podporu armády ani Turecka ani Íránu. Předpokládají to analytici amerického střediska Stratfor, jejichž e-maily z konce loňského roku unikly díky skupině Anonymous a serveru WikiLeaks na veřejnost. Zatímco Turecko podporuje silové řešení, Írán dává přednost palácovému převratu v Damašku, uvádějí zprávy.

Foto: Profimedia.cz

Syrský prezident Bašár Asad

Článek

Násilnosti zmítají Sýrií rok, podle OSN si vyžádaly nejméně 7500 mrtvých. Prezident Asad poslal do vzbouřeneckých měst, zejména na východě země od severní hranice s Tureckem až po tu jižní s Izraelem, vojsko. Odpor ale Asad nezlomil a armáda se potýká s narůstajícím počtem zběhů, kteří se přidávají na stranu povstaleckých jednotek podporovaných Tureckem.

Hodnocení analytiků Stratforu se zakládá na zprávách ředitelky analytického oddělení střediska nazývaného někdy stínovou CIA. Reva Bhalla je expertkou na Blízký východ, jižní Asii a Latinskou Ameriku. Na základě jejích poznatků shrnul vzájemnou komunikaci představitelů Stratforu ředitel skupiny pozorovatelů Michael Wilson.

Asad podle Stratforu padne

„Pevně věřím, že Asadův režim v roce 2012 padne. Situace v Sýrii se dostala do bodu, z něhož není návratu. Je pravda, že měsíce demonstrací režim nezlomily, ale současně brutalita režimu a tvrdé zacházení povstání nepotlačily. Přinejmenším narůstá intenzita násilností a počet dezercí,“ napsal Wilson. Dodal, že zlom přijde, až si armádní velení uvědomí, že Asad musí stranou.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Wilson uvedl, že hovořil se svým zdrojem. „Řekl mi, že důstojníci a vojáci z řad alawitů (k nimž patří i prezident Asad - pozn. red.) se začínají přidávat k osvobozenecké armádě. Spousta z nich je nešťastná z nasazení neúměrné síly proti protestujícím sunnitům. Alawitští důstojníci si jsou vědomi, že se Asad pokouší najít pro sebe a svoji rodinu azyl v případě, že režim už nepůjde udržet. To mnoho z nich znepokojuje, protože si uvědomují, že je Asad nechá na holičkách. V takovém případě by bylo sebevražedné pokračovat v tažení proti hněvu sunnitů. Ministr zahraničí Valíd Mualim nabídl Asadovi svoji rezignaci, ale ten ji odmítl. To je jasný náznak, že si Asadovi lidé uvědomují marnost svého boje,“ hodnotil situaci v Sýrii před dvěma měsíci Stratfor.

Turecko se přetahuje s Íránem

Dění v Sýrii podle e-mailu bedlivě sleduje Írán. Jak prezident Mahmúd Ahmadínežád, tak vrchní duchovní ajatolláh Alí Chameneí podle zprávy pochopili, že Asadův režim je neudržitelný a Damašek čeká převrat - vojenský nebo politický.

„Zdá se, že Írán je ochoten použít svůj vliv v Sýrii k provedení převratu za předpokladu, že bude schopen zajistit kontinuitu vynikajících vztahů nového režimu s Teheránem. Íránci se v té souvislosti obrátili na Američany. V minulosti takto Írán s USA spolupracoval při svržení Saddáma Husajna v Iráku a zaznamenal velké vítězství,“ uvedl e-mail.

Íránská vláda údajně cítí, že musí v Sýrii rychle jednat, protože tam prosazuje vlastní plány Turecko. „Turci postupují pomalu, ale systematicky a Íránci nechtějí Turecku dovolit, aby Sýrii dostalo pod svoji kontrolu. Zatímco Turci spolupracují se syrským Muslimským bratrstvem a osvobozeneckou armádou, Íránci upřednostňují palácový převrat, aby si udrželi vazby na Asadova nástupce."

Turecko ale podle dalšího e-mailu ze Stratforu nemělo v plánu nasazení vojska. Od března loňského roku má ovšem nouzový plán, jenž byl revidován v červnu. Jeho podstatou je vytvoření nárazníkové zóny při hranici v případě masivního úprku syrského obyvatelstva, ohrožení hranice, či zesílení hrozby ze strany povstalců při Kurdské straně pracujících (PKK).

Aktivita PKK zajímá podle zprávy Turky nejvíc. „Sýrie kontroluje frakci uvnitř PKK, ale Asad ji zatím aktivně nepovzbuzuje k útoku proti Turecku,“ uvedla zpráva.

Americká vláda s Tureckem údajně probírala možnost nárazníkové zóny až 100 kilometrů do syrského vnitrozemí. To ale podle Stratforu není reálné, možný je pás do hloubky maximálně pěti kilometrů od hranice. „To také zlepší možnosti tureckých zpravodajců do vzdálenosti 10 až 20 kilometrů,“ píše se v e-mailu.

Turecko podle zprávy nepodnikne v Sýrii nic bez účasti USA a Severoatlantické aliance. „Co oddaluje akci v Sýrii je skutečnost, že se Spojené státy nerozhodly na podobě politického uspořádání po odchodu Asada,“ informuje Wilsonův e-mail.

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan tento týden znovu vyzval k vytvoření humanitárního koridoru u hranice kvůli nové vlně syrských uprchlíků do Turecka a Libanonu. [celá zpráva]

Americký prezident Barack Obama v úterý vyloučil jednostrannou intervenci USA.Ta by podle něho byla chybou, i když dodal, že syrský prezident Bašár Asad by měl padnout stejně jako ostatní diktátoři. [celá zpráva]

Spojené státy současně odrazují Izrael od útoku na íránská jaderná zařízení. V USA probíhá kampaň před podzimními prezidentskými volbami a Obama usiluje o znovuzvolení. [celá zpráva]

Asadovi alawité tvoří desetinu obyvatelstva Sýrie. Žijí převážně na neklidném severozápadě s ohnisky odporu, jako jsou města Latakíja, Idlíb či Halab (Alepo). Sunnité tvoří 65 procent populace. Dále v Sýrii žijí křesťané (10 procent) a drúzové (3 procenta).

Zprávy Stratfor na WikiLeaks

Server WikiLeaks v roce 2010 zveřejnil tisíce amerických tajných diplomatických depeší. Letos v lednu začal publikovat na pět miliónů e-mailů soukromé organizace Strategic Forecasting (Stratfor), někdy označované za stínovou Ústřední zpravodajskou službu (CIA).

Stratfor poskytuje analýzy množství firem i vládních úřadů včetně amerického ministerstva vnitra, námořnictva a vojenské rozvědce. Autor množství článků a knih o národní bezpečnosti, zpravodajských službách a konfliktech George Friedman založil středisko se sídlem v texaském Austinu v roce 1996.

Stratfor získává informace zpravodajskými prostředky.

Organizace v prohlášení uvedla, že zveřejňování ukradených e-mailů je pokusem umlčet ho a zastrašit.

Reklama

Související témata:

Související články

V rozstříleném Homsu panuje chaos

Zástupci syrského Červeného půlměsíce a Mezinárodního výboru Červeného kříže se dostali v noci na pátek do čtvrti Homsu Bábá Amr, kterou ve čtvrtek opustili...

Sýrie vydala těla zabitých novinářů

Diplomaté v sobotu v Damašku převzali podle BBC těla dvou zabitých zahraničních novinářů, kteří zemřeli při dělostřeleckém bombardování města Homs. Předána...

Výběr článků

Načítám