Hlavní obsah

Syřané hromadně prchají za hranice

Novinky, rei

Kvůli přetrvávajícím armádním akcím v syrských městech uprchly v nedávné době ze země do sousedního Libanonu a Turecka tisíce lidí, oznámil úřad OSN pro uprchlíky (UNHCR). Jen za poslední dva dny podle jeho zprávy překročily hranici s Libanonem až dva tisíce lidí.

Foto: Afif Diab, Reuters

Syrští uprchlíci v severním Libanonu

Článek

„Co máme dělat? Lidé sedí ve svých domech, po kterých střílejí tanky. Ti, kdo mohou utéct, utíkají. Ti, kdo nemůžou, tam vsedě zemřou,“ citovala agentura AP Hassanu Abú Firasovou.

Podle obyvatel Arsalu na severu Libanonu jen v neděli do jejich města dorazilo na 150 syrských rodin. Turecko uvedlo, že v uprchlických táborech na jeho území je 11 000 osob. Premiér Recep Tayyip Erdogan vyzval k otevření humanitárního koridoru.

Lidé prchají především z ostřelovaného Homsu, kde se minulý pátek ze čtvrti Bábá Amr stáhli povstalečtí bojovníci.

Stanice BBC uvedla, že vojáci tam popravují dopadené civilisty. Jedna z obyvatelek na okraji města vypověděla, že jí vojáci před očima podřezali dvanáctiletého syna. Hoch ležel na zemi, jeden voják mu dupnul na hlavu a držel ji tak u země, druhý ho zabil. Stejná žena řekla, že jen v jejím sousedství vojáci odvlekli a zabili 35 mužů a chlapců.

Několik armádních zběhů reportérovi BBC ve městě potvrdilo, že vojáci mají příkaz střílet po všem, co se hýbe.

Neopakujme Rwandu, vyzval reportér

O katastrofální situaci v Homsu vypovídal minulý týden pro televizi SkyNews i reportér Paul Conroy, který byl při ostřelování zraněn a posléze přepraven do Libanonu a do vlasti. Ve čtvrti Bábá Amr jsou bez vody a elektřiny a relativní klid je jen po setmění. Ostřelování před stažením povstaleckých bojovníků začínalo pravidelně v šest hodin ráno a jeho intenzita se den ode dne stupňovala. "Ti lidé tam sedí ve svých domech a čekají na smrt," řekl Conroy.

Na dotaz, co by se dalo dělat, odpověděl, že vzkazuje všem vládám, aby "zapomněly na geopolitiku a zasáhly". Řekl, že jinak bude svět opakovat chyby ze Srebrenice, Rwandy a dalších míst, kde nezabránil zvěrstvům.

V nemocnici údajně mučí zraněné

Britská televize Channel 4 v pondělí odvysílala tajně pořízenou nahrávku z nemocnice v Homsu, kde podle tvrzení mučí pacienty. Na záběrech byli zranění muži přivázaní k postelím se zavázanýma očima. Na tělech některých byly patrné stopy po bití. Pravdivost nařčení o mučení nebylo možné nezávisle ověřit.

Světové agentury v pondělí informovaly, že do Sýrie v brzkých dnech zamíří k jednání bývalý generální tajemník OSN Kofi Annan a také komisařka OSN pro humanitární agendu Valerie Amosová.

Rok trvající armádní razie v Sýrii si podle OSN vyžádaly nejméně 7500 lidí, podle opozice 9000. V úterý syrská armáda zahájila útok ve městě Harák na jihu země a pokračovala v obléhání Hamá na západě.

Reportér BBC Paul Wood o exodu
Seděli jsme v domě se šesti ženami a jejich sedmnácti dětmi. Dorazily sem v týž den. Žádní muži tam nebyli.
“Šli jsme společně, dokud jsme nedospěli ke kontrolnímu stanovišti,” řekla jedna z žen. “Potom nás od mužů oddělili. Dali jim přes hlavy kápě a odvedli je pryč.”
„Kde myslíte, že jsou teď?“ zeptal jsem se.
Ženy odpověděly všechny naráz: „Budou zabiti“.

Reklama

Související témata:

Související články

Syrští povstalci opouštějí Homs

Většina syrských povstalců se ve čtvrtek stáhla ze čtvrti Bábá Amr v Homsu, která byla baštou odpůrců režimu syrského prezidenta Bašára Asada a kterou přes tři...

V rozstříleném Homsu panuje chaos

Zástupci syrského Červeného půlměsíce a Mezinárodního výboru Červeného kříže se dostali v noci na pátek do čtvrti Homsu Bábá Amr, kterou ve čtvrtek opustili...

Sýrie vydala těla zabitých novinářů

Diplomaté v sobotu v Damašku převzali podle BBC těla dvou zabitých zahraničních novinářů, kteří zemřeli při dělostřeleckém bombardování města Homs. Předána...

Výběr článků

Načítám