Hlavní obsah

Obama odmítl jednostrannou vojenskou intervenci USA v Sýrii

– Washington
Novinky,

Americký prezident Barack Obama v úterý označil situaci v Sýrii za bolestnou, ale vyloučil jednostrannou intervenci USA. Ta by podle něho byla chybou, i když dodal, že syrský prezident Bašár Asad by měl padnout stejně jako ostatní diktátoři.

Článek

Když Obama na své první tiskové konferenci v roce 2012 hovořil o situaci v Sýrii, vyzval své kritiky, aby nezapomínali na náklady války. Současně odmítl přirovnání k Libyi. Podle něj je situace v Sýrii mnohem komplikovanější.

Zatímco v případě Libye byly akce proti Muammaru Kaddáfímu schváleny Radou bezpečnosti OSN, i když je sporné, zda jejich rozsah nepřekročil mandát rezoluce, v případě Sýrie se proti nim staví Rusko i Čína, kteří mají v radě právo veta.

Reagoval na pondělní výzvu senátora Johna McCaina, který chce, aby USA začaly s nálety na syrské vládní jednotky. I v úterý přitom v bojích umírali lidé.

Vysvětlil, že vše řešit jen vojensky nefungovalo ani v minulosti a nefunguje to ani teď. Uvedl, že vedle efektivity řešení je nutné také brát v úvahu bezpečnostní zájmy USA.

Problémy v Libyi

Ani situace v Libyi není jednoduchá. Ukazuje, že i vzbouřenci mučí a týrají své odpůrce, tak jako to dělali Kaddáfího lidé.

V úterý kmeny na východě Libye vyhlásily částečnou autonomii oblasti v okolí Benghází. Přitom právě z této oblasti pocházejí představitelé prozatímní vlády, která vystřídala Kaddáfího. Ta je proti federalizaci, protože se bojí rozpadu země. [celá zpráva]

Šéf libyjské Přechodné národní rady (NTC) Mustafá Džalíl ve středu pohrozil použitím síly proti odštěpenecké východní Libyi. Snaha o odštěpení připsal Kaddáfího agentům: "Měli by vědět, že agenti a zbylé síly Kaddáfího režimu se je snaží využít a že my jsme připraveni je od toho odradit i s pomocí síly," prohlásil Džalíl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám