Hlavní obsah

Tuhé boje o nemocnici v Gaze. Pod ní má být velitelství Hamásu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izraelské jednotky jsou na dohled největší nemocnice v Gaze Šífa, uvedl list The Times of Israel s odvoláním na palestinské zdroje. Z okolí nemocnice je slyšet střelba. V nemocnici, pod níž má být podle izraelské armády jeden z velitelských postů teroristického hnutí Hamás, se pokusily najít úkryt tisíce lidí. Táboří na jejím dvoře.

Záběry z největší nemocnice v Gaze Šífa z 8. listopadu zveřejněné WHOVideo: AP

 
Článek

Jeden z obyvatel Muhammad Masrí, který si našel v nemocnici úkryt, uvedl, že z vyšších pater už může vidět izraelské vojáky postupující od západu. „Jsou zde. Jsou vidět, citoval jej list The Times of Israel.

Obyvatel Gazy Abdalláh Násir, který žije poblíž nemocnice Šífa, řekl agentuře AP, že izraelští vojáci pronikli od severu i od jihu hluboko do města. „Čelí tvrdému odporu, ale postupují,“ přiznal.

Izraelská pěší brigáda Golani dál svádí tvrdé boje s praporem Hamásu Sabra Tal Hawa. Spolu s 53. praporem 188. obrněné brigády podnikla výpady v jižní části města.

Za smrt civilistů může Hamás. Neviňte Izrael, vzkázal Netanjahu Macronovi

Blízký a Střední východ

Nemocnice na muškách

Bojuje se i v táboře Šatti poblíž nemocnice, která je obklíčená. Izraelská armáda je přesvědčena, že pod ní jsou velitelství Hamásu. Ten to popírá stejně jako zaměstnanci špitálu.

„Nemocnice je obklíčená a budovy v ní zaměřené, zaměřená je i jakákoli pohybující se osoba v areálu. Izraelské okupační síly jsou vně a brání komukoli v pohybu,“ řekl ředitel nemocnice Muhammad abú Salmija podle listu The Guardian.

Dodal, že jsou minuty od smrti a každou minutou umírají pacienti, oběti i zranění. „Přišli jsme o muže na JIP,“ uvedl.

Izraelská armáda počítá v Gaze s rokem bojů

Blízký a Střední východ

Zemřel také novorozenec v inkubátoru, protože je nemocnice bez proudu. Ohroženy jsou údajně životy dalších 39 dětí v inkubátorech. Tvrzení ale není jak ověřit.

Kvůli nedostatku proudu se také přestalo operovat, dodal chirurg Ghasan abú Sitta. Ten odhaduje počet běženců na dvoře v areálu nemocnice na 50 tisíc.

Mezinárodní výbor Červeného kříže uvedl, že je šokován zprávami z nemocnice Šífa. Oblastní ředitel MVČK Fabrizio Carboni řekl, že takto nemůže situace zůstat.

Boje u dalších nemocnic, u jedné Hamás bránil evakuaci

Boje zasáhly i další tři nemocnice ve městě Gaza - indonéskou Bajt Lahija, vedle ní stojící al-Awda a také Rantísí.

Izraelské obranné síly uvedly, že se jim podařilo zabít velitele Hamásu Ahmada Siamu, který držel 1000 obyvatel Gazy v nemocnici Rantísí, když před dvěma dny bránil evakuaci tisícovky lidí z nemocnice.

Siam byl zabit s dalšími teroristy ve škola Burak, napsal list The Jerusalem Post.

Izrael se snaží umožnit civilistům odejít z pásma bojů na jih. Silnice Salah ad-Dín vedoucí na jih je otevřena v sobotu od devíti do šestnácti hodin. V předchozích dnech byl koridor otevřen jen dvě hodiny.

Izrael také oznámil, že v táboře nedaleko nemocnice Džabálíja, vedle nemocnice Rantísí přeruší v sobotu vojenské operace mezi desátou dopoledne a druhou odpoledne, aby lidé mohli odejít na jih.

V Gaze umírá každých deset minut dítě, nadsazuje ředitel WHO

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám