Hlavní obsah

V Gaze umírá každých deset minut dítě, nadsazuje ředitel WHO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světová zdravotnická organizace WHO dál apeluje, aby se uzavřelo příměří v Pásmu Gazy a skončilo utrpení civilistů. V posledním vzkazu na síti X zdůraznila, že každých deset minut umírá v pásmu jedno dítě. Generální tajemník WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus zdroj tohoto údaje neuvedl, zřejmě vycházel z čísel zveřejňovaných ministerstvem zdravotnictví v Gaze, které ovládá teroristické hnutí Hamás. A ještě počet trochu zvýšil, aby číslo zakulatil na deset.

Foto: Fabrice Coffrini, ČTK/AP

Šéf Světové zdravotnické organizace WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus na archivním záběru

Článek

„V průměru je zabito v Gaze každých deset minut dítě, jeden a půl milionu lidí se ocitlo bez domova a hledají přístřeší, kde to jen jde, ale nikdo nikde není v bezpečí,“ uvedl v příspěvku na síti X šéf WHO.

V Pásmu Gazy je podle něj 9000 lidí léčících se s rakovinou a 350 tisíc osob s diabetem, nemocemi srdce a hypertenzí, kteří nyní nemají dostatečnou péči.

Zdroje těchto hrozivých čísel neuvedl, není tedy jasné, zda je má WHO přímo z nemocnic, kde by prováděla vlastní šetření, nebo je bere od ministerstva zdravotnictví v Gaze, které ovšem ovládá teroristické hnutí Hamás, a jejich věrohodnost není jak ověřit.

KOMENTÁŘ: Hamás, Hitlerjugend a nevinné děti – Alex Švamberk

Komentáře

Jedno zabité dítě každých deset minut je ovšem ještě větší počet, než kolik uvádí samotný Hamás. Podle jeho sdělení z pátku je obětí z řad dětí, mezi které se však započítávají i nezletilí, 4501. 

Kdyby platil Tedrosův údaj, bylo by jich za pět týdnů ještě o 500 více. Denně by podle něj mělo umírat 144 dětí. Neodpovídá to ani údajům z poslední doby. V pondělí bylo obětí mladších 18 let uváděno 4104.

Generální tajemník podle úmluvy OSN o právech dítěte bere jako děti všechny osoby mladší 18 let, přitom ovšem stejná organizace za dětské vojáky považuje jen děti bojující v ozbrojených složkách, které ještě nedosáhly 15 let.

„Děti“ nad 15 let tedy mohou podle OSN klidně bojovat a také bojují, a tudíž i v bojích umírají.

Humanitární situace v Pásmu Gazy je skutečně zoufalá, v tom má WHO pravdu, ovšem její údaje bez doplnění těchto faktů působí jako propalestinská propaganda.

Je ale pravdou, že Tedros nejen naléhá na Izrael, aby umožnil vyšší dodávky pomoci a obnovil dodávky vody, elektřiny a zejména paliv do Pásma Gazy, ale také aby se obrátil na Hamás.

„Pokračujeme ve výzvách Hamásu, aby propustil rukojmí, z nichž mnozí naléhavě potřebují lékařskou péči,“ uvedl Tedros.

Obě strany také vyzval, aby plnily své závazky vůči mezinárodnímu humanitárnímu právu a aby přistoupily na příměří.

Tím by se zabránilo dalším smrtím civilistů a dalším škodám na nemocnicích a zdravotnických zařízeních. Ke stanovisku Izraele, že Hamás používá nemocnice jako krytí pro svá velitelství, se Tedros nevyjádřil.

V důsledku výpadku dodávek elektrické energie ale nyní hrozí smrt 39 dětem v nemocnici Šífa, největším lékařském zařízení v Pásmu Gazy.

S odvoláním na ministerstvo zdravotnictví v Gaze, kde vládne palestinské hnutí Hamás, o tom v sobotu informovala agentura Reuters.

Izraelská armáda počítá v Gaze s rokem bojů

Blízký a Střední východ

Macron vyzval Izrael, aby přestal zabíjet malé děti a ženy

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám