Hlavní obsah

Izraelská armáda počítá v Gaze s rokem bojů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izraelské obranné síly (IDF) počítají s tím, že v Pásmu Gazy povedou boje celý rok. Jejich představitelé to uvedli pod podmínkou anonymity pro televizní Kanál 12. Boje se mají vést v oblastech, kde izraelští vojáci dosud nikdy nebojovali.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Izraelská pěchota doprovází v Pásmu Gazy tank

Článek

„Není žádný tlak na rychlost,“ citoval v pátek nejmenovaného armádního představitele Kanál 12. „To je zpráva, kterou armádní velitelé dostávají neustále: Pracujte pomalu a bezpečně. Dosáhněte výsledků,“ dodal podle listu The Times of Israel.

Podle zjištění televize se IDF „připravují na rok bojů v různých oblastech různými metodami“. Rok bojů povede ke čtvrté fázi války – ustavení nové vlády v Gaze, ve které nebude teroristické hnutí Hamás a která nebude podporována Íránem.

Izrael na Pásmo kazy zaútočil poté, co 7. října vtrhli teroristé z Hamásu a Islámského džihádu do Izraele, kde podle posledních revidovaných údajů pozabíjeli 1200 osob.

Macron vyzval Izrael, aby přestal zabíjet malé děti a ženy

Evropa

Následovala izraelská reakce, kdy bylo nejprve Pásmo Gazy bombardováno, jeho obyvatelé vyzváni k odchodu na jih a poté izraelské jednotky vstoupily do Pásma Gazy.

Počet palestinských obětí stoupá

Ministerstvo zdraví v Gaze uvedlo, že si boje vyžádaly životy 11 078 Palestinců, mezi nimiž je 3027 žen a 4503 nezletilých. Na Izrael i proto roste mezinárodní tlak, aby jeho útoky nedopadaly na civilisty, a souhlasil tak s dočasným pozastavením palby.

Dalších 27 490 Palestinců bylo podle ministerstva, jehož údaje nelze nijak ověřit, zraněno.

Izrael oznámil, že po otevření další druhého koridoru odešlo ze severu Pásma Gazy, kde probíhají líté boje, na jih dalších 100 tisíc civilistů.

Nižší počet obětí říjnového útoku

Mluvčí izraelského ministerstva zahraničí Lior Haiat uvedl, že, při palestinském útoku nezahynulo asi 1400 lidí, jak se dosud uvádělo, ale 1200. 

Důvod, proč bylo číslo sníženo, nesdělil. Přesná čísla také nejsou, protože se izraelské úřady stále snaží oběti identifikovat, což je těžké, neboť mnohé jsou znetvořené nebo spálené.

Al-Arabíja: Hamás vymění stovku rukojmích za palestinské ženy a děti z izraelských věznic

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám