Hlavní obsah

Trump se s Erdoganem dohodl na společném boji proti Islámskému státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara
Aktualizováno

Americký prezident Donald Trump se s tureckým protějškem Tayyipem Recepem Erdoganem v telefonickém rozhovoru domluvil na vojenské spolupráci proti Islámskému státu v syrských městech Al-Báb a Rakka. S odkazem na zdroje z kanceláře tureckého prezidenta o tom ve středu informovala agentura Reuters.

Foto: Novinky.cz s použitím Reuters a ČTK/AP

Prezidenti Donald Trump a Recep Tayyip Erdogan

Článek

Oba státníci spolu podle zdrojů mluvili o bezpečných zónách v Sýrii, uprchlické krizi a boji s terorismem. Erdogan rovněž Trumpa nabádal, aby USA nepodporovaly kurdské milice YPG.

Americký prezident během telefonátu prohlásil, že USA a Turecko „sdílejí závazek boje s terorismem ve všech jeho podobách“ a ocenil turecké zapojení se do boje proti Islámskému státu, informoval Bílý dům. Obě strany také uvedly, že Trump potvrdil podporu Washingtonu Turecku jakožto „strategickému partneru a spojenci v NATO“.

S Kurdy, anebo bez nich

Turecko svádí s podporou Ruska boj s Islámským státem u severosyrského Al-Bábu. Ankara si před časem stěžovala, že jí při tom nepomáhají Spojené státy. Mezitím se ale objevily zprávy, že Američané zahájili průzkumné lety předznamenávající zapojení se do bojových akcí. [celá zpráva]

USA také od loňského listopadu pomáhají kurdsko-arabské koalici při ofenzivě Hněv Eufratu proti baště Islámského státu Rakce. Právě podpora kurdským milicím YPG je ale trnem v oku Turkům, kteří milice považují za teroristickou organizaci. Právě postup Kurdů podél syrsko-turecké hranice byl loni hlavním důvodem vstupu Turecka do syrské války.

Turecká média informovala, že ve čtvrtek má do Turecka přicestovat ředitel CIA Mike Pompeo, aby s tureckými partnery probral bezpečnostní otázky včetně otázek kolem YPG. Oficiálně to žádná ze stran nepotvrdila.

Reklama

Související články

Merkelová navštívila Erdogana

Německá kancléřka Angela Merkelová ve čtvrtek zavítala do Turecka, kde ji přijal prezident Recep Tayyip Erdogan. Podle následných vyjádření spolu mluvili...

Výběr článků

Načítám