Hlavní obsah

Americké zvláštní komando v Sýrii udeřilo na velitele Islámského státu

Washington

Americké úřady oznámily, že speciální síly nasazené v Sýrii podnikly v neděli na severu země výpad. Podle exilové organizace SOHR byli cílem velitelé Islámského státu (IS) a Američané zabili nejméně 25 bojovníků a několik džihádistů zajali. Spojené státy současně začaly poskytovat podporu tureckým silám, které už několik týdnů svádějí s IS tuhý boj u města Al-Báb.

Foto: Profimedia.cz

Americký voják

Článek

Elitní skupina amerických vojáků byla v neděli vysazena z vrtulníku severně od města Dajr az-Zaur, tedy v oblasti, o kterou bojuje Islámský stát se syrskou armádou. Operace trvala zhruba hodinu a půl. Američané pak z místa odletěli i s těly zabitých nepřátel a zajatci, uvedla podle serveru International Business Times místní média.

Pentagon v pondělí nepotvrdil, kdo přesně byl terčem, operace se nicméně soustředila na vozidlo převážející členy vedení Islámského státu. SOHR uvedla, že padlo nejméně 25 extremistů a Američané žádnou ztrátu neutrpěli.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

USA mají v Sýrii zhruba 500 vojáků, kteří se pravděpodobně pohybují i v Iráku, protože operují v syrsko-iráckém pohraničí v místech působnosti Islámského státu.

U Al-Bábu zahájili průzkum

Spojené státy současně začaly pomáhat při turecké ofenzívě proti syrskému městu Al-Bábu. Američané v místě nasadili průzkumný letoun a podle listu The Washington Post je to předzvěst dalšího zapojení amerických sil do bojů.

Americký deník současně upozornil, že americká účast si vyžádá důkladné konzultace s Ankarou, ale i Moskvou, protože pozice Islámského státu u Al-Bábu bombardují také Rusové. [celá zpráva]

„Neřekl bych, že z toho nemáme obavy,“ řekl k tomu nejmenovaný zdroj z amerického ministerstva obrany.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám