Hlavní obsah

Desítky nemocnic chtějí zrušit dětská oddělení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Desítky nemocnic jednají o zrušení dětského oddělení, které je dlouhodobě málo využívané. Pro děti s respiračními infekcemi nebo dehydratací by fungoval přes den stacionář. O vážnější případy vyžadující hospitalizaci by se postaraly nemocnice v okolí. Po jednání Správní rady VZP to řekl její předseda Tom Philipp (KDU-ČSL).

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Ilustrační foto

Článek

„V současné době malé desítky zdravotnických zařízení, se kterými vážně diskutujeme o transformaci dětského oddělení na denní stacionář,“ uvedl ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek.

Změna má zefektivnit péči v regionech i hospodaření nemocnic. Týkala by se zejména malých nemocnic, které využívají dětská oddělení na méně než 30 procent a mají málo lůžek.

V Česku je 156 nemocnic s akutní péčí, nešlo by tak o zanedbatelnou část. Změny čekají například nemocnici ve Šternberku, která se s pojišťovnou na spuštění stacionáře již dohodla.

Do stacionářů by docházely děti s méně závažnými diagnózami, u kterých nestačí ambulantní návštěva praktika, ale není nutné je ani držet v nemocnici přes noc.

Nemocnice bojují za zachování péče v regionech. Do rušení lůžek se nehrnou

Domácí

Typicky jde o dehydratované děti, pacienty s kolikou, infekcemi dýchacích cest nebo po drobných úrazech hlavy bez ztráty vědomí.

Dvanáct hodin denně

„Mám představu, že by stacionáře fungovaly od sedmi hodin ráno do sedmi hodin večer, sedm dní v týdnu,“ uvedl předseda Správní rady VZP Philipp.

Děti by v něm zůstaly na pozorování nebo kvůli sérii vyšetření. Podána by jim tam mohla být i infuze doporučená lékařem a po několika hodinách by mohly odejít zase domů. „Indikovat děti do stacionáře budou ambulantní specialisté a praktici,“ doplnil Philipp.

Pokud by se stav dítěte zhoršil a hospitalizace byla nutná, automaticky by bylo sanitkou převezeno do nejbližší nemocnice s lůžky.

Zástupci pojišťovny zdůrazňují, že kvalita péče tím nebude dotčena a lidé se nemusí obávat.

Pro provoz nemocnice to ale znamená, že bude potřeba na zajištění provozu stacionáře méně pracovníků než na chod celého oddělení, které musí udržovat noční provoz. Vyřeší to problém na mnoha místech, kde nemohou trvale sehnat personál, hlavně dětské lékaře.

Pomoci mohou stacionáře i v oblastech, kde je pro rodiče obtížné sehnat praktického dětského lékaře. Nasmlouvávat tuto službu začnou nemocnice od května.

Nemocnice začaly s transformací. V Praze zruší sto akutních lůžek a posílí onkologii

Domácí

Výběr článků

Načítám