Hlavní obsah

Čarodějnice bez ohňů. Výstraha meteorologů vede k zákazům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Meteorologové v pondělí, jen den před tzv. pálením čarodějnic, rozšířili výstrahu před nebezpečím vzniku požárů v důsledku sucha, vysokých teplot a větru. Od neděle platila primárně pro jižní Moravu, nově hrozba visí i nad všemi regiony s výjimkou východu republiky. Výstraha je platná do 2. května a Středočeský kraj už kvůli ní jako první vydal zákaz rozdělávaní ohňů při tradičním pálení čarodějnic.

Foto: Petr Kozelka, novinky.cz

Ilustrační foto

Článek

„V pondělí 29. dubna bude nebezpečí vzniku požárů vysoké na jihozápadě Moravy. Oblast s vysokým rizikem vzniku požárů se bude vzhledem k přetrvávajícím vysokým teplotám a zesilujícímu větru v dalších dnech rozšiřovat na většině území ČR s výjimkou Zlínského, Olomouckého a Moravskoslezského kraje a krajního jihozápadu a západu Čech,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pondělí.

Pokles rizika se předpokládá až v pátek 3. května kvůli dešťovým přeháňkám.

Meteorologové apelovali, aby lidé nerozdělávali oheň v přírodě a zejména právě v lesích, kde stačí chvíle, odfouknutá jiskra a neštěstí může být na světě. Lidé by neměli ani vypalovat trávu či odhazovat cigaretové nedopalky. Neměli by také v přírodě používat přenosné vařiče či jiné zdroje otevřeného ohně.

Na jižní Moravě zákaz rozdělávání ohňů nevydáme, oznámil hejtman

Domácí

Varování přichází den před tzv. pálením čarodějnic, které je přitom s ohněm neodmyslitelně spjaté.

Zákaz ohňů ve Středočeském kraji

Zákaz rozdělávání ohňů i na zahradách vydal už Středočeský kraj. Mluvčí středočeských hasičů Veronika Mocová Švorcová uvedla, že se to týká i těchto akcí. S vyhlášením zákazu se automaticky uzavřel systém pro povinné nahlašování ohňů. Organizátoři tak už nemohou žádný nový oheň nahlásit a ti, kteří to už udělali, dostávají od hasičů upozornění na zákaz.

„Máme na všechny kontakty, takže je informujeme, aby se to opravdu každý dozvěděl,“ uvedla mluvčí hasičů s tím, že pokud někdo zákaz poruší, hrozí statisícové pokuty.

Například ve Středočeském kraji mívají hasiči nahlášeno kolem 3,5 tisíce ohňů, které se tradičně večer 30. dubna zapalují. Jedna z mnoha plánovaných čarodějnických oslav je například v Mladé Boleslavi na Krásné louce u Jizery.

Očekává se vítr až 70 km/h

„Program samozřejmě nerušíme, jsou pozvané a nasmlouvané kapely, připravené atrakce pro děti, takže program bude, jen se nezapálí vatra,“ ujistila mluvčí mladoboleslavského magistrátu Šárka Charousková.

Zpřesněná výstraha bude platit od úterka do čtvrtka 2. května pro Prahu, celý Středočeský, Jihomoravský, Ústecký, Liberecký, Královéhradecký a Pardubický kraj. Následně pak pro většinu okresů Jihočeského a části Karlovarska a Plzeňska.

V oblasti Českomoravské vrchoviny a Frýdlantském výběžku se pak v úterý a ve středu očekávají nárazy větru až 20 m/s (70 km/h).

Pálení čarodějnic aneb Noc plná kouzel a rituálů

Lifestyle

Související články

Výběr článků

Načítám