Hlavní obsah

Reportér Novinek z izraelského vojenského cvičení: Připravujeme se na vše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlasitá střelba, betonové zátarasy a všude kolem písek. Tak by se dalo charakterizovat armádní cvičení rezervistů izraelské armády, které proběhlo ve středu v Negevské poušti na jihu Izraele. Elie Abeles, plukovník Izraelských obranných sil (IDF), Novinkám řekl, že hlavním cílem cvičení bylo připravit armádu na cokoli, co bude potřeba. Podle druhého plukovníka, který si přál udat pouze svoji hodnost, takové cvičení zahrnuje výcvik proti hrozbám jak na zemi, tak i ve vzduchu a v tunelech.

Reportér Novinek z izraelského vojenského cvičení: Chceme se připravit na vše, hlásí IDFVideo: Ján Husár, Novinky

 
Článek

(Od našeho zvláštního zpravodaje)

Několik izraelských rezervistů v různých pozicích na písčité duně pálí ze svých automatických pušek na cvičné cíle mimo kameru.

„Cvičí svoje dovednosti a připravenost, aby byli schopni čelit čemukoli, co budeme potřebovat,“ popsal Novinkám plukovník Abeles, který má na sobě kšiltovku s izraelskou vlajkou.

„Izraelská armáda je založena na vojácích z povolání a velké armádě záložáků,“ vysvětluje, jak důležití jsou pro Izrael rezervisté. „Běžně takto velkou armádu nemáme, ale když je to potřeba, celý izraelský národ je rekrutován,“ dodává.

Nejen Izrael. Vzplanout může celý Blízký východ, obává se EU

Blízký a Střední východ

Jako cvičiště slouží rozsáhlá písčitá oblast. Ve zvlněném terénu se nachází řada kontejnerů, nízkých domů a betonových zdí.

Foto: Ján Husár, Novinky

Část cvičiště izraelských rezervistů

Hrozba číhá všude

„Koncept cvičení vychází z toho, že vojáci vědí, že hrozbu nepředstavuje jen to, co vidí kolem sebe, ale i to, co je nad nimi, jako jsou drony, nebo v tunelech pod nimi,“ popsal druhý plukovník, který si nepřál uvést své jméno.

„Zde jsou specifická zařízení, která nám dovolují cvičit s opravdovou palebnou silou, a to i uvnitř,“ říká plukovník a ukazuje na polorozpadlý nízký domek několik desítek metrů od něho.

Při prvním pohledu na něj je patrné, že má simulovat skutečné místo v boji. Má na sobě totiž stovky otvorů připomínajících díry od kulek a také místa, přes která lze projít dovnitř.

Cvičíme uvnitř i venku

Plukovník se slunečními brýlemi dále říká, že izraelská armáda cvičí i uvnitř podobných domků a zařízení. „(To nám) z bezpečnostního hlediska dovoluje nekřížit naše cvičení s jinými vojáky, kteří cvičí vlevo nebo vpravo od nás,“ vysvětlil.

Cvičení má simulovat pohyb izraelských vojáků v prostředí plném domů, plotů a překážek. „Všude jsou ploty, malé domky a tak dále. (…) Proto tady na cvičišti máme všude kolem různé věci, protože nikde (ve městě) nebude větší otevřený prostor,“ říká a znovu zdůrazňuje, že hrozby budou jak kolem nich, tak i nad nimi a pod nimi.

Reportér Novinek z Tel Avivu: Hamás touží, aby nad Izraelem zapadlo slunce

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám