Hlavní obsah

Reportér Novinek z Tel Avivu: Hamás touží, aby nad Izraelem zapadlo slunce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejméně tři rakety zneškodnil v pondělí večer nad Tel Avivem izraelský protiraketový štít Iron Dome. Šlo o třetí salvu raket směřujících z Pásma Gazy během jediného dne, sirény oznamující letecký poplach se během dne opakovaně ozývaly také z mnoha jiných měst v centrálním Izraeli. Situaci na místě sleduje pro Novinky.cz reportér Ján Husár.

Pro Novinky.cz Ján Husár z Tel AvivuVideo: Ján Husár, Reuters, Novinky

 
Článek

„Hamás velice touží, aby nad Izraelem zapadlo slunce, i když je jeden z nejklidnějších dní posledních událostí,“ uvedl Husár, který dříve navštívil coby válečný fotograf Pásmo Gazy i řadu dalších států na Blízkém východě včetně Iráku či Sýrie, ale působil také na Ukrajině.

Podle jeho výpovědi útoky z Gazy stále zasahují do každodenního života v Izraeli. „Sám jsem zažil přílety, bombardování v Tel Avivu i v Jeruzalémě, bylo slyšet i výbuchy, lidé se bojí. Turisté utíkají z Izraele,“ informoval rovněž o zdrcujícím dopadu vypuklého konfliktu na turistický ruch v zemi, který je jedním z důležitých ekonomických odvětví. „Dnes odplula jedna z amerických výletních lodí na Kypr,“ poznamenal.

Potvrdil, že v zemi pokračují přípravy na pozemní operaci v Pásmu Gazy, ačkoliv v současné době se akce „pozdržela“, zmínil také v této souvislosti „mezinárodní diplomatickou krizi“.

Izrael začal už krátce po brutálním, rozsáhlém a nečekaném útoku Hamásu na Izrael ze 7. října přesouvat těžkou techniku a vojáky k hranicím s Pásem Gazy, které Hamás od roku 2007 ovládá a odkud útok na Izrael vedl. Vláda také krátce po útoku povolala do služby na 300.000 armádních rezervistů, což je největší odvod v historii země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám