Hlavní obsah

Izraelský prezident volal Putinovi kvůli židovské organizaci, kterou chce Rusko zavřít

Moskva/Jeruzalém

Ruský prezident Vladimir Putin projednával během úterního telefonátu se svým izraelským protějškem Jicchakem Herzogem situaci kolem Židovské agentury, uvedla agentura TASS s odvoláním na tiskové oddělení Kremlu. Izrael se snaží zabránit uzavření ruské pobočky této organizace, kterým hrozí tamější úřady.

Foto: Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Rozhovory se dotkly problematiky fungování organizace zastupující zájmy Židovské agentury v Rusku,“ napsala agentura TASS bez dalších podrobností.

Izraelská prezidentská kancelář podle listu The Times of Israel uvedla, že telefonát inicioval Herzog na žádost izraelského premiéra Jaira Lapida, který dříve odsoudil ruskou invazi na Ukrajinu. Kancelář ale odmítla komentovat, jaké odpovědi se Herzogovi od šéfa Kremlu dostalo.

Židovské organizace v Rusku dostávají výhrůžky od úřadů

Evropa

Židovská agentura, která existuje od roku 1929, pomáhá lidem s přesídlením do Izraele. Před vznikem státu Izrael fungovala jako neoficiální vláda židovského obyvatelstva v britské mandátní Palestině. Herzog před svým zvolením do prezidentské funkce působil jako její předseda. Ruské ministerstvo spravedlnosti se v červenci obrátilo na moskevský obvodní soud s žádostí o uzavření ruské pobočky agentury s vysvětlením, že organizace porušuje ruské zákony.

Oba prezidenti také mluvili o rusko-izraelských vztazích a problémech, kterým čelí Židé v zahraničí. Putin podle deníku The Jerusalem Post Herzoga ubezpečil, že je odhodlán připomínat holokaust, a slíbil, že bude podporovat židovskou komunitu v Rusku.

Nad Židy v Rusku se stahují temná mračna, varuje moskevský rabín, který utekl

Evropa

Na přesídlení do Izraele má díky svým židovským kořenům nárok asi 600 tisíc Rusů, uvedla agentura Reuters. Počet žádostí o emigraci od doby, kdy se Izrael a Rusko přou o osud ruské pobočky Židovské agentury, podle Reuters narostl. Izrael se k západním sankcím uvaleným na Rusko po rozpoutání války na Ukrajině nepřipojil, napadené zemi ale posílá humanitární pomoc, na místě také působí izraelské lékařské týmy.

Reklama

Výběr článků

Načítám