Hlavní obsah

Nad Židy v Rusku se stahují temná mračna, varuje moskevský rabín, který utekl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý hlavní moskevský rabín, který opustil Rusko na protest proti jeho invazi na Ukrajinu, ve čtvrtek varoval před možným nárůstem antisemitismu v Rusku a řekl, že v zemi se nad Židy stahují „temná mračna“. Informuje o tom agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Rabín Pinchas Goldschmidt

Článek

„Na obzoru je mnoho temných mraků, což je doloženo velkým exodem mnoha členů židovské komunity,“ řekl Pinchas Goldschmidt, který Rusko opustil v březnu a nyní žije v Izraeli.

V on-line chatu s novináři podle AFP zdůraznil, že mnoho Židů opustilo Rusko ze strachu, že by jim v tom v budoucnu zabránila nová železná opona, a vyjádřil obavy, že v Rusku stoupá antisemitismus. „Na židovskou obec v Rusku byl vyvíjen nátlak (...), aby otevřeně podporovala válku. Naše komunita válku nepodporovala,“ řekl.

Moskevský vrchní rabín uprchl z Ruska. Nutili ho podpořit válku na Ukrajině

Evropa

„V tuto chvíli je pro mě nemožné vrátit se (do Ruska), a kdybych zůstal vrchním moskevským rabínem, nemohl bych mluvit otevřeně, aniž bych ohrozil svou komunitu,“ řekl Goldschmidt. „Rozhodl jsem se zůstat v exilu, dokud se politická situace nezmění,“ dodal.

Od začátku ruské invaze na Ukrajinu přišlo podle Židovské agentury do Izraele 16 tisíc ruských Židů. Podle Goldschmidta opustilo Rusko od 24. února více než 30 tisíc dalších osob s dvojím – ruským a izraelským – občanstvím.

Napjaté vztahy

Vztahy mezi Ruskem a Izraelem jsou nyní napjaté. Ruské ministerstvo spravedlnosti usiluje o uzavření ruské pobočky neziskové Židovské agentury, která pomáhá Židům s přesídlením do Izraele. Židovský stát tento krok ostře odsoudil. Podle některých médií ruské úřady tímto represivním opatřením reagují na postoj nové izraelské vlády k invazi na Ukrajinu. Ruské úřady tvrdí, že agentura porušila zákony o ochraně osobních údajů. Soudní slyšení je naplánováno na 19. srpna.

Izrael po ruské invazi na Ukrajinu zaujal opatrný postoj, tehdejší izraelský premiér Naftali Bennett přitom poukazoval na izraelské vztahy s oběma zeměmi. Jeho nástupce Jair Lapid od svého příchodu do funkce na začátku července invazi kritizuje, ale také zůstává opatrný, aby si zachoval vztahy s Moskvou, píše AFP.

Izrael chce udržet otevřené komunikační kanály s ruskou armádou v Sýrii, kde podniká nálety proti objektům využívaným Íránci. Moskva je spojencem režimu syrského prezidenta Bašára Asada. V Izraeli žije odhadem více než milion lidí z bývalého Sovětského svazu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám