Hlavní obsah

OBRAZEM: Následky útoků na Gazu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Čtyři dny trvají izraelské nálety na pásmo Gazy. Útoky si vyžádaly podle CNN 375 obětí, je mezi nimi přes šedesát žen a dětí. Zničena byla část infrastruktury včetně vládních budova Hamásu a Islámské university. Izrael odmítá uzavřít příměří a oznámil, že je připraven pokračovat v útocích po několik týdnů.

Foto: Mohammed Salem, Reuters

Palestinec se dívá z balkónu na zničené vládní budovy v Gaze

Článek

Cílem úterních náletů byly hlavně budovy ministerstev a bezpečnostních služeb. Izraelské vojenské plavidlo v úterý zabránilo vplout do vod u pásma Gazy lodi Dignity s humanitární pomocí a 16 lidmi, kteří chtěli Palestince podpořit. Při incidentu do sebe obě plavidla narazila a byla lehce poškozena.

:.Hořící správní centrum Gazy foto: ČTK/AP

V severní části města Gaza nefunguje po náletech elektřina, poškozeny jsou desítky domů. V mnohých oblastech kvůli výpadkům elektřiny neteče voda.

:.Zničené domy v Rafáhufoto: ČTK/AP/Baz Ratner

Izrael odmítl možnost uzavřít s Hamásem příměří. Ministr Meir Šitrit řekl, že o příměří se nedá hovořit, dokud nebude zcela odstraněno nebezpečí ostřelování Izraele palestinskými raketami. Rakety Kásam se přitom vyrábějí v malých nmístních dílnách.

Foto: Suhaib Salem , Reuters

Palestinec u zničeného v táboře Džabalíja

:.Palestinec u zničeného v táboře Džabalíjafoto: Reuters /Suhaib Salem

"Izraelská armáda nesmí ukončit operaci před tím, než zlomí vůli Palestinců z Hamásu pokračovat v palbě na Izrael," uvedl Šitrit.

Tajemník ministra obrany Matan Vilnaj oznámil v jiném rozhovoru, že izraelská arnáda se "připravila na dlouhé týdne akce."

Foto: Mohammed Salem, Reuters

Palestinec u vybombardovaného centra Gazy.

:.Palestinec u vybombardovaného centra Gazy.foto: Reuters/Mohammed Salem

: Zničené domy v Džabalíjefoto: ČTK/AP/Baz Ratner

:.Dým stoupá z místa zasaženého izraleskou bombou

:.Izraelský voják u hranic s Gazou za svým tankem.foto: Reuters/Yannis Behrakis

:.Izraelský voják se u hranic s Gazou modlí před  tanky Merkavafoto: Reuters/Yannis Behrakis

Reklama

Výběr článků

Načítám