Hlavní obsah

Končíme s příměřím s Izraelem, oznámil Hamás

GAZA

Militantní palestinské hnutí Hamás ve čtvrtek oznámilo, že vypovídá šestiměsíční příměří se Státem Izrael, které mělo v pátek vypršet. Podle mluvčího Hamásu Izrael nedodržel své závazky.

Foto: Suhaib Salem , Reuters

Palestinský chlapec na manifestaci k 21. výročí založení hnutí Hamás

Článek

"Příměří, kterého bylo dosaženo s pomocí Egypta 19. června a které má vypršet 19. prosince, skončilo, protože nepřítel se nedržel svých závazků," oznámil předák Hamásu Ajmán Tahá, který zastupuje hnutí při jednáních s dalšími palestinskými frakcemi. "Je po příměří," uzavřel.

Hamás vládne pásmu Gazy od června 2007, kdy získal kontrolu nad územím po několikadenních krvavých bitvách s konkurenčním hnutím Fatah. 

Počet raketových útoků z pásma Gazy na území Izraele v uplynulých šesti měsících dramaticky poklesl, ačkoliv ostřelování neustalo zcela. Jen za poslední čtyři dny však zasáhlo Izrael zhruba 50 raket vypálených z pásma Gazy, což svědčí o tom, že Hamás svá slova o ukončení příměří myslí vážně.

Vůdce Hamásu v Gaze Mahmúd Zahar tento týden varoval, že hnutí nebude souhlasit s pokračováním příměří, pokud Izrael nepoleví v omezování přístupu k pobřeží pásma Gazy. 

Barak: Pokud bude příměří porušeno, zasáhneme

Izraelský ministr obrany a lídr Strany práce Ehud Barak přitom tento týden vyjádřil optimismus, že se podaří s Hamásem vyjednat pokračování příměří. "Samozřejmě, že tahadíja (příměří) nebyla žádnou chybou," řekl v interview pro deník Ha'arec.

"Jsem pokračovatelem politiky (izraelského první premiéra) Davida Ben Guriona, podle které Izrael nemá zájem na válkách. Pokud bude pokračovat příměří, bude klid. Pokud ho někdo bude porušovat, zasáhneme," řekl ministr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám