Hlavní obsah

Izrael mobilizuje záložáky, počet mrtvých stále roste

Novinky, rei
GAZA/JERUZALÉM
Aktualizováno

Izraelské nálety zahájené v sobotu v pásmu Gazy budou pokračovat, uvedl Izrael v reakci na mezinárodní výzvy k uzavření okamžitého příměří s palestinským hnutím Hamás. Premiér Ehud Barak dokonce varoval před pozemní ofenzívou a upozornil Izraelce žijící při hranici, aby nevycházeli. V neděli se vláda rozhodla mobilizovat na 6 500 záložáků. Mezitím vystoupal počet mrtvých v Gaze na nejméně 300.

Článek

Potvrdí-li se čísla uváděná palestinskými zdravotníky, stane se sobota nejkrvavějším dnem v dějinách oblasti. PaIestinci navíc uvádějí přes 700 zraněných, více než sto z nich vážně, a je tedy pravděpodobné, že počet obětí poroste.

Izrael zahájil v sobotu vzdušné údery na pásmo Gazy v odvetě za neustálé ostřelování jeho území radikály napojenými na Hamás, který pásmo od loňského léta ovládá. Nálety pokračovaly i v neděli, a to na Gazu, uprchlický tábor Džabílija na severu, ale i na Chán Júnis a Rafáh na jihu, napsala ČTK. Izraelci také vykonali několik výzvědných letů nad jižním Libanonem, aby zjistili případný přesun islamistických bojovníků.

:. Policista Hamásu koordinuje provoz v bombami zasažené oblasti.foto: Reuters/Ibraheem Abu Mustafa

K příměří vyzvala židovský stát i Rada bezpečnosti OSN, izraelský premiér Ehud Olmert však varoval před možným nasazením pozemních vojsk. Obyvatelům žijícím při hranici vzkázal, aby nevycházeli ze svých domovů. Byla též zvýšena bezpečnostní opatření po celé zemi. Jeruzalém se obává možných sebevražedných teroristických útoků.

V pásmu Gazy se mezitím připravují pohřbít oběti a na všech palestinských územích se chystá generální stávka. Exilový vůdce Hamásu Chálid Mišál vyzval k třetí intifádě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám