Hlavní obsah

VIDEO: Izrael zničil univerzitu v Gaze, Hamás chce zabít ministryni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GAZA/TEL AVIV
Aktualizováno

Třetím dnem pokračuje v pondělí izraelská vojenská ofenzíva v pásmu Gazy. Terčem nočních náletů se stala ideologická bašta radikálního hnutí Hamás - Islámská univerzita v Gaze. Hamás se chce pomstít vraždou Izraelské ministryně zahraničí Cipi Livniové. Izrael rozhodl, že do pásma Gazy během pondělí vpustí stovky kamiónů s humanitární pomocí.

Článek

Bombardování palestinského pásma Gazy si podle nejnovější bilance vyžádalo 307 mrtvých a přes tisíc zraněných.

Podle zprávy izraelského rozhlasu podniklo izraelské letectvo během noci kolem 40 náletů na cíle radikálního hnutí Hamás. Zasaženo bylo údajně mimo jiné skladiště zbraní i budova poblíž domu patřícího palestinskému expremiérovi Ismáílu Haníjovi, nynějšímu vůdci neuznávané vlády Hamasu v pásmu Gazy.

Pět střel vypálených z izraelského bojového letounu zasáhlo po půlnoci univerzitní komplex v Gaze, přičemž podle očitých svědků byla jeho terčem očividně budova univerzitních laboratoří. Podle dostupných informací nebyl nikdo zabit ani zraněn, v areálu ale hoří a vznáší se nad ním mračno dýmu.

:. Palestinci pomáhají zraněnému muži z trosek po izraelském leteckém úderu v Rafáhu na jihu pásma Gazy.foto: ČTK/AP/Hatem Omar

Izraelská armáda zveřejnila videozáznam natočený z útočícího letadla, z něhož je patrné, že radikálové z Hamásu ukrývají svá odpalovací raketová zařízení v hustě obydlených částech Gazy. Obyvatelé Gazy mu pak mají sloužit jako živé štíty proti zásahu izraelských letadel. Na záběru z domu zasaženého izraelskou střelou vylétá náhodně iniciovaná raketa Hamásu a dopadá na domy v sousedství. 

:. Izraelská střela zasahuje základnu HamásuAutor: Israel Defense Forces

Hamás se prý chystá zavraždit Livniovou

Jako pomstu za izraelské nálety Hamás údajně připravuje vraždu izraelské ministryně zahraničí Cipi Livniové. Podle izraelského deníku Ha'arec je na seznamu Hamásu kromě Livniové také izraelský ministr obrany Ehud Barak i vedení konkurenční palestinské strany Fatah.

Livniová prohlásila, že Izrael nemá zájem znovu obsadit Gazu, z níž stáhl osadníky i armádu před třemi lety. Podle vládních zdrojů už její ministerstvo začalo připravovat ukončení operace. Nepočítá ale s vysláním mezinárodních sil do pásma Gazy tak, jako tomu bylo v případě války Izraele s libanonským Hizballáhem v létě roku 2006.

Židovský stát zahájil nálety na pásmo Gazy v sobotu kvůli trvajícím palestinským raketovým útokům na jih Izraele a kvůli tomu, že Hamás neprodloužil příměří, které vypršelo 19. prosince.

Oficiální argumenty Izraele pro operaci v pásmu Gazy
Důvodem operace je probíhající a nesnesitelná teroristická palba na čtvrt miliónu izraelských občanů. Tito obyvatelé byli pod neustálými teroristickými útoky z pásma Gazy, odkud byly za posledních osm let vypáleny tisíce raket. Žádná země na světě by nebyla ochotná akceptovat tento druh útoku proti svým občanům.
Cílem této operace je uštědřit citelnou ránu teroristické infrastruktuře Hamásu a schopnosti Hamásu a jeho spojeneckých organizací odpalovat střely a rakety na izraelské občany a provádět různé teroristické útoky, například unášet izraelské občany.
Za nastalou situaci je odpovědný Hamás, protože porušil klid, střílí a útočí na izraelské obyvatele a investuje všechny své zdroje do vlastního vyzbrojování a získání moci.
Tato teroristická organizace pracuje z palestinských civilních středisek a cynicky je zneužívá, proto odpovědnost za zranění palestinských civilistů leží na jejích bedrech. Hamás vodí ženy a děti na střechy budov, v nichž dochází k teroristickým aktivitám ve snaze zabránit náletům; posílá civilisty do bojových linií; působí ze škol a mešit; odpaluje rakety ze zalidněných oblastí; posílá palestinské matky, aby při sebevražedných útocích vraždily izraelské děti.
Příměří dojednané Egyptem bylo Hamásem zneužito nejen k šíření teroru vůči izraelským občanům, ale také k získání síly a k masivnímu vyzbrojení se záměrem zvýšit své teroristické schopnosti a rozšířit rozsah hrozeb proti izraelským občanům. Bojovníci Hamásu byli propašováni z palestinských území, aby podstoupili výcvik v Íránu a v Sýrii.
Většina zemí světa a OSN označila Hamás za teroristickou organizaci a bojkotují všechny kontakty s ní. Izrael očekává, že země světa podpoří izraelskou válku proti této teroristické organizaci a že se k ní i připojí.
Ve stejné době, kdy Izrael bojuje proti teroru, udržuje izraelská vláda otevřeně a po zralé úvaze politický proces s volenou palestinskou vládou vedenou prezidentem palestinské autonomie Mahmúdem Abbásem a premiérem Salámem Fajadem. Hamás se staví proti těmto jednáním a proti jakékoli dohodě s Izraelem a představuje nestabilní prvek v oblasti.

Izrael pustí do Gazy humanitární pomoc

Izraelské ministerstvo obrany povolilo vjezd více než stovky kamiónů s humanitární pomocí do pásma Gazy. Kamióny mají během pondělního dne projet hraničními přechody Nahal Oz, Karni a Kerem Šalom.

Do pásma Gazy dopraví především potraviny, zdravotnický materiál, deset ambulancí a pohonné hmoty dodané Tureckem, Jordánskem a mezinárodními organizacemi.

Arabský a islámský svět rozhořčen

Turecký ministerský předseda Recep Tayyip Erdogan označil izraelský postup za zločin proti lidskosti, íránský duchovní vůdce Alí Chameneí vyzval muslimské země, aby "potrestaly Izrael za jeho zločiny v Gaze". Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí v reakci na izraelské útoky obvinil arabské vládce ze zbabělosti.

Šéf libanonského radikálního hnutí Hizballáh Hasan Nasralláh vyzval své bojovníky na jihu země, aby byli na stráži před případným izraelským útokem.

OSN, Evropská unie, Rusko a další země vyzvaly různou formou k ukončení násilí obě strany konfliktu. USA vyzvaly Izrael, aby se vyhnul civilním obětem, ale ne výslovně k zastavení akcí proti Hamasu, který považují za teroristickou organizaci. Ministryně zahraničí Condoleezza Riceová prohlásila, že vinu za útok nese výhradně Hamás, protože porušil příměří s Izraelem.

Bez určování hlavního viníka odsoudil násilí v oblasti také papež Benedikt XVI. Podle italského listu La Repubblica Vatikán kvůli novému vývoji pomýšlí na zrušení papežovy květnové cesty do Svaté země.

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg v neděli řekl, že Izrael má právo se bránit proti útokům na své osady s civilním obyvatelstvem. Zdůraznil, že politická jednání mohou začít, až když obě strany obnoví klid zbraní. Zároveň vyslovil politování nad životními podmínkami v Gaze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám