Hlavní obsah

VIDEO: Nálety na Gazu pokračují, mrtvých je už 375

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM
Aktualizováno

Čtvrtým dnem pokračovaly v úterý izraelské nálety na pásmo Gazy, které ovládá radikální hnutí Hamás. Poslední nálet si vyžádal deset palestinských obětí. Podle CNN si nálety celkem vyžádaly už 375 mrtvých, OSN uvádí přes 320 lidí. Hamás navzdory izraelským náletům pokračuje v ostřelování raketami. Palestinské rakety zabily v pondělí večer dva Izraelce.

Foto: Suhaib Salem , Reuters

Dům v táboře Džabalíja, který zasáhla izraelská bomba.

Článek

Izraelský vojenský mluvčí v úterý potvrdil "řadu výpadů proti cílům Hamásu" s tím, že operace jsou v běhu. V úterý ráno se izraelské letectvo zaměřilo na budovy vlády Hamásu a další symboly tohoto palestinského hnutí. Zasaženo bylo pět ministerstev, kde bylo několik lidí zraněno. Je mezi nimi také ministerstvo zahraničí vedené Mahmúdem Zaharem, ministerstvo financí a opět budova Islámské univerzity.

Nejvíce obětí si vyžádal útok na jeden dům v uprchlickém táboře Džabalíja. Zahynulo sedm civilistů. Mezi dalšími zabitými je i polní velitel jiné radikální organizace, Islámského džihádu. Nálety si vyžádaly čtyřicet zraněných

 Izraelské letectvo od zahájení akcí zasáhlo 325 cílů na území Gazy. Mimo jiné srovnalo se zemí pětipatrovou budovu univerzity.

Podle kanceláře Mezinárodního výboru Červeného kříže je humanitární situace v pásmu Gazy alarmující. Krizový je rovněž stav v nemocnicích. Palestinské zdroje hlásí k 10.00 místního času přes 1000 raněných, z toho 180 těžce. „Jsme úplně zahlceni počtem přivážených těžce raněných, něco takového jsem ještě nezažil,“ říká primář chirurgického oddělení v nemocnici Šifa v Gaze. Navíc je stále nouze o zdravotnický materiál.

V některých oblastech je nedostatek vody, protože letecké útoky poškodily rozvodnou síť a nefungují přečerpávací stanice. Tvoří se fronty před pekařstvími. Ceny základních potřeb rychle rostou.

Palestinci zabili dva Izraelce

Navzdory silné letecké aktivitě Izralele Palestinci pokračují v ostřelování Izraele. V pondělí večer rakety vypálené z Gazy zabily dva Izraelce. Jedním je izraelský voják ze základny na poušti Negev. Při útoku byli další čtyři lidi zraněni.

Druhou obětí je žena u města Ašdod, kterou zasáhla střepina šrapnelu , když vyběhla z auta a pokoušela se najít úkryt.

Kvůli bojům se v úterý večer sejdou na mimořádné schůzce ministři zahraničí zemí Evropské unie. Schůzku svolal po dohodě s Českou republikou, která od 1. ledna přebírá předsednictví EU, francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner. Jednání se zúčastní šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám