Hlavní obsah

Izraelské letectvo udeřilo na pásmo Gazy, přes 250 mrtvých

– GAZA • Aktualizováno

Varování Izraele před útokem na pásmo Gazy, odkud Palestinci vytrvale ostřelují jeho území, se naplnila. Izraelské letouny v sobotu zaútočily v pásmu Gazy na základny radikálního hnutí Hamás. Nálety si podle místních zdravotnických zdrojů vyžádaly nejméně 255 mrtvých. Hamás spustil odvetné akce. Jedna z jeho raket zabila jednoho Izraelce.

Článek

Nejméně 600 lidí bylo zraněno, z toho více než sto vážně. Palestinský prezident Mahmúd Abbás akci odsoudil jako izraelskou agresi, obě strany nicméně vyzval ke zdrženlivosti. Podle stanice CNN otevřel svůj jediný přechod s Gazou Egypt, aby do pásma mohla proudit pomoc.

Cílem nejméně 60 raket vypálených z bojových vrtulníků a letounů byl podle agenturních zpráv přístav ve městě Gaza a několik policejních objektů radikálního hnutí Hamás, které byly těžce poškozeny.

Izraelská armáda informace o raketovém útoku svých jednotek potvrdila a v prohlášení uvedla, že údery budou pokračovat, bude-li to nevyhnutelné. Podle agentur zatím nejsou známky, že by vzdušný útok měl doprovodit i pozemní zásah armády židovského státu.

Izraelský bojový letoun F-16 přistává po bombardování Gazy.foto: Reuters/YANNIS BEHRAKIS

Televize ukazovala mrtvá těla

Televizní záběry ukazovaly mrtvá těla rozesetá po ulicích a obrázky zraněných a mrtvých, které záchranáři v panice odnášejí do vozů a odvážejí do nemocnic. Okolní budovy nesly známky silného poškození.

"Obávám se, že máme nejméně 40 mrtvých," prohlásil v rozhlase mluvčí policejních jednotek Hamásu Islám Šahván. Na policejní základně ve městě Gaza podle něj v době útoku právě probíhalo slavnostní vyřazení nových členů policejních sborů.

Podle agenturních zpráv byl při leteckém úderu zabit i šéf policie celého pásma Gazy.

:. Zničené policejní sídlo v pásmu Gazyfoto: Reuters/Suhaib Salem

Média dávají akci do souvislosti s rozhodnutím izraelského kabinetu premiéra Ehuda Olmerta posílit odvetná opatření v reakci na přeshraniční raketové útoky Palestinců na území Izraele.

Hnutí Hamás, které pásmo Gazy ovládá, a další palestinské ozbrojené skupiny zesílily své raketové a granátové útoky proti Izraeli od předminulého pátku, kdy skončilo šestiměsíční příměří s židovským státem.

V pátek palestinští radikálové vystřelili na území Izraele několik granátů a raket. Jeden z granátů, který měl podle všeho původně dopadnout na území židovského státu, přitom zabil v domě v severní části pásma Gazy dvě palestinské dívky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám