Hlavní obsah

Nafukuje Hamás počty zabitých? Přesná čísla asi nesedí, obětí jsou ale tisíce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský list The Guardian oslovil odborníky s otázkou, jak věrohodné jsou údaje o počtu obětí v Pásmu Gazy, které poskytuje ministerstvo zdravotnictví ovládané teroristickým hnutím Hamás. Podle zástupců nevládních organizací je nepravděpodobné, že by docházelo k velkým zkreslením skutečnosti. Je ovšem nutné přistupovat k údajům poskytovanými Hamásem s obezřetností.

Foto: Ali Mahmoud, ČTK/AP

Snímek následků izraelského bombardování na okraji města Gaza dne 20. října

Článek

„Nemám důvěru v to, že nám Palestinci říkají pravdu (…) Nemyslím si, že jimi uváděná čísla (o obětech války, pozn. red.) jsou správná.“ Slova pronesená před několika dny americkým prezidentem Joem Bidenem opět rozvířila debatu na téma, zda Hamásem ovládané úřady v Pásmu Gazy z propagandistických důvodů nadsazují počty obětí války či nikoli.

Poslední takový údaj, ze čtvrtka 26. října, hovoří o 7028 mrtvých. Z toho mají tvořit asi 40 procent nezletilé děti.

„Skepticismus je na místě“

Někdejší šéf jeruzalémské kanceláře respektované mediální agentury Reuters Luke Baker nabádá při nakládání s čísly k opatrnosti. „Každá solidní mediální firma si musí být vědoma toho, že gazanské ministerstvo zdravotnictví je řízeno Hamásem, a podle toho informovat. Hamás prostě má z propagandistických důvodů pohnutky údaje o obětech nadsazovat,“ myslí si Baker a dodává: „Tím ovšem nepopírám, že k civilním obětem dochází.“

„Výjevy jako z holokaustu.“ Reportér Novinek natáčel na izraelské základně, kde identifikují těla obětí

Zahraniční

Baker dále uvedl, že než se v Gaze chopil moci Hamás, čísla zabitých a zraněných při bojích a nepokojích byla naprosto spolehlivá.

„Doktoři a úředníci věděli, co dělají. Jenže Hamás je u moci již 16 let. Každý zdravotnický úředník, který vybočí z řady a neuvádí počty mrtvých, o nichž chce Hamás informovat novináře, riskuje vážné následky,“ napsal Baker na sociální síti X.

„Během třiceti let jsme nezaznamenali manipulace“

Podle Omara Shakira, šéfa blízkovýchodní pobočky celosvětově působící nevládní organizace Human Rights Watch (HRW), jeho lidé nikdy nezaznamenali výraznější manipulaci s údaji. „Prošli jsme si v Gaze už několika konflikty, monitorujeme tu porušování lidských práv více než 30 let. Po celou tu dobu to vypadá, že údaje z místního ministerstva jsou spolehlivé,“ řekl podle listu The Guardian Shakir a dodal, že vlastní šetření HRW v minulosti vždy víceméně souhlasila s ministerskými čísly.

„Koukali jsme se na satelitní snímky, viděli počet (zničených) budov a čísla (o obětech), která vycházejí, odpovídají tomu, co bychom očekávali vzhledem k tomu, co vidíme na místě. Takže když si dáte všechny tyto věci dohromady, jsme si celkovým počtem obětí docela jisti,“ uvedl Shakir.

Problémem je podle Shakira rozlišení mezi civilními oběťmi a bojovníky, pokud jde o muže. Dodává nicméně, že mezi oběťmi je velké množství žen a dětí, což samo o sobě naznačuje vysoký počet civilních ztrát. Shakir rovněž upozorňuje, že je třeba rozlišovat mezi okamžitými údaji, které Hamás zveřejní v ten samý den, a těmi celkovými, které jsou postupně zpřesňovány.

Stovky leteckých úderů denně v jedné z nejhustěji obydlených oblastí na světě si logicky vysoké ztráty vyžádat musí, uvedl Shakir. Izraelská armáda uvedla během šestého dne války, že na Gazu provedla 6000 leteckých úderů, což je více než prováděly Spojené státy v době největší ofenzivy v Afghánistánu za celý měsíc.

Porod v Pásmu Gazy: za zvuků ostřelování a s výpadky proudu

Zahraniční

Shakirův názor potvrdil i vysoký úředník OSN, který v oblasti dlouho působil a pro The Guardian se vyjádřil pod příslibem anonymity. „Mnohokrát jsme vlastním úsilím ověřovali údaje o obětech jednotlivých izraelských náletů s údaji publikovanými ministerstvem. A vždy to souhlasilo,“ řekl muž. Podle něj je uváděný vysoký počet obětí v probíhajícím konfliktu způsoben „mimořádnou intenzitou bombardování“.

Rada pro americko-islámské vztahy (CAIR) připomněla, že palestinské ministerstvo po náletech vždy vydá jmenný seznam lidí, kteří přišli o život - mimo jiné kvůli rodinným příslušníkům. A již jen tento fakt větší manipulace s čísly obětí znesnadňuje.

„Měl by se (prezident Biden, pozn. red.) podívat na některá z těch videí, která novináři hodnověrně potvrdili a která ukazují dětská tělíčka rozdrcená zřícenými domy, jsou jich tisíce (…) Možná by si pak výroky o falšování ztrát rozmyslel,“ řekl na Bidenovu adresu šéf CAIR Nihad Awad.

I Baker, který varuje před přílišnou důvěrou v čísla Hamásu, uzavírá svůj příspěvek tvrzením, že v Gaze dochází k mnoha obětem z řad civilistů. „Opět, bohužel, není sporu, že při leteckých úderech Izraele je zabito velké množství civilistů. Je pro to mnoho důvodů: tvrdá taktika, použité zbraně, dobře skryté cíle, chyby a samozřejmě Hamás používající lidi jako živé štíty,“ uzavřel Baker.

Izraelci odhalili, jak se Hamásu podařilo utajit plány útoku

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám