Hlavní obsah

Lékaři v Aleppu žádají Obamu o ustavení bezletové zóny, opět byl nasazen plyn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Halab

Poslední lékaři působící v syrském Aleppu napsali dopis americkému prezidentu Baracku Obamovi, ve kterém ho žádají o pomoc. Kvůli pokračujícím útokům na zdravotnická zařízení chtějí, aby nad městem zajistil bezletovou zónu. Varují, že jinak tam do měsíce nezůstane žádné zdravotnické zařízení. Město navíc v noci na čtvrtek čelilo útoku chlórem, který si vyžádal mrtvé.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Aleppem stále zmítají tvrdé boje (záběry z 9. srpna)Video: Reuters

 
Článek

Dopis podepsalo 29 lékařů z Aleppa. Zdůrazňují, že tak jako oni přijali závazek pomáhat potřebným, žádají i prezidenta Obamu, aby „stejně dobře plnil své povinnosti“.

Foto: Abdalrhman Ismail, Reuters

Žena zasažená chlórem dýchá kyslík

„Nepotřebujeme slzy, sympatie nebo dokonce modlitby, zoufale potřebujeme na východě Aleppa zónu, kde se nebude bombardovat a skončí útoky, mezinárodní akci, že Aleppo už nebude nikdy obležené. Svět si uvědomil, jak komplikovaná je Sýrie, ale dělá málo pro to, aby nás ochránil,“ napsali.

V listu uvádějí, že za poslední měsíc bylo v Sýrii podniknuto 42 útoků na zdravotnická zařízení, přičemž 15 z nich na nemocnice, kde pracují. Aktuální nabídky režimu a Ruska k evakuaci odmítají, protože v nich byla skrytá výhrůžka. [celá zpráva]

Foto: SANA, Reuters

Syrský ministr obrany Fahd Džásim Fraídž (uprostřed) mezi vojáky v Aleppu

Napsali též, že za pět let povstání proti prezidentovi Bašáru Asadovi viděli „nespočet pacientů, přátel a kolegů, které potkala násilná mučivá smrt“.

„Přede dvěma týdny čtyři novorozenci lapali po dechu, až se udusili, když výbuch přerušil dodávku kyslíku do jejich inkubátorů. Lapali po dechu, jejich životy skončily dříve, než začaly,“ uvedli.

Útok plynem

Vedoucí nemocnice Al-Kuds, ve čtvrti ovládané vzbouřenci, obvinil vládní síly z dalšího plynového útoku. Hamza Chatím řekl agentuře Reuters, že mezi shozenými barelovými bombami byla i jedna s plynem. Podle něj si útok chlórem vyžádal čtyři mrtvé a 55 zraněných. Chatím si ponechal oděv obětí a střepiny bomb jako důkaz pro další zkoumání.

Počet obětí není zcela jasný, místní civilní obrana řekla, že oběti jsou tři a zraněných je 22. Podle exilové organizace SOHR monitorující dění v Sýrii jsou mezi mrtvými žena a dítě.

Foto: Abdalrhman Ismail, Reuters

Muž připojený na kyslík v nemocnici Al-Kuds v Aleppu

Naopak podle syrské státní tiskové agentury SANA ve středu vzbouřenci při ostřelování obytných čtvrtí pod kontrolou vlády zabili 14 civilistů a dalších 44 jich zranili. Všechny zabilo ostřelování halabské čtvrti Hamadaníja raketami.

Každodenní přerušení palby

Rusko už ve středu večer oznámilo, že každý den na tři hodiny přeruší útoky na město, aby se tam mohla dostat humanitární pomoc. Letecké útoky i dělostřelecké ostřelování má být vždy zastaveno mezi 10. a 13. hodinou, uvedlo ruské ministerstvo obrany. [celá zpráva]

Spojené národy ale okamžitě uvedly, že tříhodinová přestávka není dostatečná na to, aby se pomohlo statisícům lidí ve městě a žádalo o 48hodinové přerušení bojů. Zmínily, že zásoby léků a potravin jsou „nebezpečně malé“. Několik dní jsou lidé také bez vody a elektřiny, protože byla poškozena rozvodná síť i řady. OSN také dodala, že nadále se útočí na kliniky a špitály.

Foto: © Abdalrhman Ismail / Reuters, Reuters

Tank Svobodné syrské armády pálí na jihozápadě Allepa

V Aleppu zuří v posledních týdnech tvrdé boje. Vládním silám se za podpory Ruska podařilo na konci července zcela obklíčit východní část města ovládanou vzbouřenci. [celá zpráva]

Ti pak podnikli ofenzívu a obklíčení prorazili. [celá zpráva]

Situaci komplikuje fakt, že hlavní roli v bojích v Aleppu má Džabhát Fatah aš-Šám, což je přejmenovaná Fronta an-Nusra, která teprve v létě přerušila vazby s teroristickou sítí Al-Káida. Islámského státu a An-Nusry se netýkalo na jaře uzavřené příměří, protože obě jsou považovány za teroristické organizace. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám