Hlavní obsah

V Aleppu se schyluje k závěrečné bitvě, armáda a Rusové otevřeli koridory

Moskva/Aleppo

Syrští vojáci za podpory ruských sil otevřeli koridory v syrském městě Aleppo (Halab), jehož východní část ovládají povstalci. Syřané a Rusové se chystají na závěrečnou ofenzívu a nabízejí odchod civilistům i rebelům, kteří složí zbraně. Uvedla to ruská státní agentura RT.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Syrská armáda bombardovala poslední přístupovou cestu do rebely ovládané části Aleppa Video: Reuters

 
Článek

„Otevřeme humanitární koridory, abychom pomohli civilistům i ozbrojencům, kteří se rozhodli složit zbraně,“ uvedl ruský ministr obrany Sergej Šojgu.

Povstalci ovládají východní část města, kde podle OSN uvízlo nejméně čtvrt miliónu lidí. Boje o město se vedou od poloviny roku 2012, kdy ho zčásti obsadili rebelové poprvé.

Foto: rodinný archiv

Veronika (vlevo) s partnerkou Janou a její biologickou dcerou Maruškou

Silám prezidenta Bašára Asada se s ruskou vzdušnou podporou tento týden podařil průlom, když odřízli poslední zásobovací trasu do této části města vedoucí od severu. Nyní se chystají východní kapsu odříznout.

Syrský prezident Asad podle agentury AFP nově nabídl amnestii všem povstalcům, kteří se v příštích třech měsících vzdají.

Aleppo bývalo významným střediskem islámské kultury ležícím na hedvábné stezce. Do propuknutí občanské války to bylo největší město Sýrie a jedno z největších měst v Levantě. Žilo v něm více než dva milióny lidí a soustředil se zde průmysl a finanční instituce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám