Hlavní obsah

„Jako v Osvětimi“. Izraelci shromáždili osobní věci obětí útoku Hamásu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ramla

Oblečení, doklady, ale třeba i dětská kresba či kytarové pouzdro jsou mezi množstvím nalezených osobních věcí lidí, kteří se stali terčem útoků Hamásu 7. října. Izraelská policie je nyní shromáždila do skladiště ve městě Ramla ve snaze předměty vrátit právoplatným majitelům, případně alespoň jejich rodinám, pokud je palestinští teroristé zabili či unesli.

Izraelská policie shromažďuje osobní věci obětí Hamásu kvůli jejich identifikaci.Video: AP

 
Článek

Předměty byly zatím rozděleny do dvou skupin – na ty, kde se podařilo určit vlastníka, a na ty, u nichž majitel zůstává neznámý. Nejvíce těchto předmětů bylo nalezeno v areálu hudebního festivalu Nova na jihu Izraele, kde ozbrojenci zabili stovky lidí a množství dalších odvlekli do Pásma Gazy.

Foto: Bernat Armangue, ČTK/AP

Nalezená dětská kresba ve skladišti ve městě Ramla

„Samozřejmě že první, co vás napadá, když vidíte všechny ty boty a velké tašky s oblečením, je holokaust. Věc, kterou jsem jinde než v Osvětimi neviděla. Pro mě je to jako druhý holokaust. Nemohu, nenacházím žádná jiná slova, kterými bych popsala to, co tu vidíme. Předpokládám, že některé z těchto věcí patří lidem, kteří již nejsou mezi námi. Některé z věcí patří lidem, kteří jsou stále naživu, a my je máme v úmyslu najít,“ řekla agentuře AP Jael Richertová, vedoucí logistického centra izraelské policie.

Foto: Bernat Armangue, ČTK/AP

Nalezený izraelský pas ve skladišti ve městě Ramla

Dodala, že na místě festivalu Nova zůstala také řada opuštěných automobilů, jejichž registrační značky poskytují vodítko, komu mohly patřit věci nalezené uvnitř. „Většinou to byli mladí lidé, kteří vyrazili na festival. Takže si dovedete představit, co si tam s sebou brali. Hodně barevného oblečení, hodně brýlí, někdy legračních brýlí, hodně náhrdelníků, nejrůznější věci, které lidem přinášely radost,“ vylíčila Richertová.

Foto: Bernat Armangue, ČTK/AP

Nalezené oblečení ve skladu v izraelském městě Ramla

Izrael ukázal nový web se snímky z masakru Hamásu

Blízký a Střední východ

Nezastavuj! Šani přežila masakr na izraelském festivalu, Novinkám popsala dramatický úprk

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám