Hlavní obsah

Izrael zaútočil na tunel v Džabáliji, v troskách zřícených domů zahynuly desítky lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izrael přiznal, že jeho letadla zaútočila v úterý v noci na Džabáliji na severu Pásma Gazy. Terčem útoku byl tunelový komplex. Po jeho zásahu se ale zřítilo několik domů, což si vyžádalo několik desítek mrtvých a zraněných. Podle Hamásu zahynulo i sedm civilních rukojmích, z toho tři se zahraničním pasem.

Následky náletu na Džabáliji v Pásmu GazyVideo: Reuters

 
Článek

„Více než padesát mučedníků, 150 zraněných a desítky lidí pod troskami v důsledku odporného izraelského masakru, který cílil na velkou oblast domů v táboře Džabálíja na severu Pásmy Gazy,“ uvedlo podle Al-Džazíry ministerstvo zdravotnictví teroristického hnutí Hamás, které pásmo ovládá.

Počet obětí není jasný, agentura AFP s odvoláním na svědka oznámila, že bylo viděno nejméně 47 těl. Palestinský Červený půlměsíc informoval o 25 mrtvých, lékař v nemocnici v Gaze uvedl, že bylo přivezeno 120 těl. Hamás pak zvýšil počet obětí na 400, čísla však není jak ověřit.

Ozbrojené křídlo Hamásu Brigády Izz ad-Dína oznámily, že mezi oběťmi je sedm rukojmích včetně tří se zahraničními pasy, uvedl list The Guardian.

Úspěch Hamásu. I západní média přebírají jeho pohled a dělají z útočníka oběť

Hlas na poušti

„Přišel jsem a viděl destrukci, domy pohřbené v troskách, kusy těl a mučedníky a zraněné ve velkých počtech,“ řekl 41letý obyvatel Raghíb Akal agentuře AFP. Na místě jsou vidět trosky a ohromný kráter.

Foto: Reuters

Těla obětí z Džabálíje před nemocnicí

Nálet na tunel s velitelským střediskem

Izrael potvrdil podle agentury Reuters, že na Džabálíji zaútočilo izraelské letectvo. Mluvčí Izraelských obranných sil (IDF) Jonathan Conricus uvedl, že cílem byl vysoký představitel Hamásu, velitel pluku Ibrahím Biari. Ten podle něj hrál „klíčovou roli při naplánování a provedení útoků ze 7. října“.

Conricus dodal, že v „rozsáhlém podzemním komplexu tunelů,“ odkud Biari řídil operace, bylo zabito „několik tuctů bojovníků“ Hamásu.

Upřesnil, že tunel byl zasažen mezi domy. Jenomže propadnutí stropu tunelu vedlo ke zřícení okolních budov. Dodal, že se tomu „nešlo vyhnout“. IDF nyní ověřují informace o „vedlejších škodách“ a obětech z řad nebojovníků. Není jasné, kolik z uváděných obětí jsou civilisté a kolik bojovníci Hamásu.

Foto: Reuters

Palestinci u kráteru v Džabálíji

„Udělám všechno, aby se zničil celý Hamás,“ řekl izraelský ministr obrany Joav Gallant „Jsem tomu oddán. Je to válka o budoucnost Izraele. Nic míň. Teroristé z Hamásu mají dvě možnosti - být zabiti, nebo se bezpodmínečně vzdát,“ dodal.

Mluvčí Hamásu Hazím Kássam popřel, že by při útoku zahynul jakýkoli velitel.

Zpráva o zabití sedmi rukojmí ale potvrzuje, že místo používá Hamás pro své teroristické aktivity.

Odsouzení útoku

Útok odsoudil nejsilnějšími možnými slovy Egypt, který oznámil, že je připraven pomoci zraněným, a vyslal k hraničnímu přechodu Rafáh sanitky, aby evakuovaly 81 nejvážněji zraněných. Varoval, že „důsledkem těchto pokračujících nevybíravých útoků jsou bezbranní civilisté“.

Útok ze „strany izraelských okupačních sil na Džabálijí odsoudila „nejsilnějším možným způsobem“ i Saúdská Arábie, protože umírali lidé v uprchlickém táboře. Ten ale tvoří betonové sídlištní domy, pod nimiž má Hamás síť tunelů, které využívá pro útoky na Izrael.

Izrael opakovaně vyzýval obyvatele severní části Pásma Gazy, aby odešli na jih.

Útok připomínal jiný z 16. května 2021 na čtvrť ar-Rimál v Gaze, při kterém zahynulo 42 osob. I tehdy spadly tři domy, když se propadl zasažený tunel.

V Gaze jde do tuhého. Začal boj v podzemních tunelech

Blízký a Střední východ

ON-LINE: Hamás má jen dvě možnosti, kapitulaci, nebo smrt, řekl izraelský ministr obrany

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám