Hlavní obsah

Izraelský premiér odloží reformu justice o několik týdnů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém
Aktualizováno

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odloží kontroverzní plánovanou reformu justice o několik týdnů. Reforma se podle bude řešit až na dalším zasedání parlamentu.

Foto: Ohad Zwigenberg, ČTK/AP

Izraelci protestují proti justiční reformě premiéra Benjamina Netanjahua

Článek

O odložení nejprve informovala strana Židovská síla, později to potvrdil sám premiér Netanjahu.

Šéf strany Židovská síla Itamar Ben-Gvir je považován za největšího stoupence reformy. Souhlasil s tím, že poskytne Netanjahuovi čas, aby se pokusil reformu prosadit prostřednictvím jednání, a to zřejmě s představiteli opozice.

Výměnou za poskytnutý čas by měl Netanjahu schválit na dalším zasedání vlády vytvoření civilní „národní gardy“, o kterou Ben-Gvir usiluje, aby zvýšil veřejnou bezpečnost. Garda navíc bude spadat přímo pod Ben-Gvirovo ministerstvo národní bezpečnosti, uvedl The Times of Israel s odkazem na prohlášení, ke kterému je připojen písemný slib premiéra.

Ben-Gvir hrozil odchodem z vlády a ohrožením koalice, pokud Netanjahu pozastaví reformu justice.

U izraelského parlamentu v Jeruzalémě protestovaly proti soudní reformě v pondělí tisíce lidí. Zablokované byly všechny silnice, které ke Knesetu vedou. Lidé vyšli do ulic také v dalších izraelských městech.

Reforma soudnictví, která by koalici poskytla kontrolu nad jmenováním soudců nejvyššího soudu a umožnila vládě přehlasovat soudní rozhodnutí s prostou parlamentní většinou, vyvolává již několik týdnů masové protesty. Odpůrci návrhu tvrdí, že oslabí izraelskou demokracii. Zastánci reformy naopak tvrdí, že změny jsou nutné k omezení aktivistických soudců.

Mohutné protesty v Izraeli. Policie v Tel Avivu nasadila vodní děla

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám