Hlavní obsah

Izraelský lobbing u evropských států za přesídlení Palestinců do Egypta neuspěl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Špičky izraelské politiky se před summitem lídrů EU, který proběhl minulý týden, měly snažit přimět evropské státy k tomu, aby tlačily na Egypt k souhlasu s vysídlením Palestinců z Pásma Gazy na egyptské území. Velké evropské státy to kategoricky odmítly, jedná se ale o zřízení polních nemocnic na Sinaji pro raněné z Gazy.

Foto: Pool, Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu měl podle Financial Times lobbovat u evropských státníků za vysídlení Gazanů

Článek

Respektovaný britský list Financial Times (FT) v pondělí uveřejnil zprávu o izraelské snaze ovlivnit evropské politiky směrem k souhlasu s vysídlením Palestinců z Pásma Gazy do Egypta.

FT se odvolává na vysoké evropské diplomaty, kteří promluvili o zákulisí jednání před summitem špiček EU z minulého týdne pod podmínkou anonymity.

Podle FT šel hlavní směr tohoto lobbingu přes Izraeli nakloněné diplomaty z Česka a Rakouska.

Do Gazy se v neděli z Egypta dostalo 33 kamionů s humanitární pomocí

Blízký a Střední východ

Tyto dva státy (spolu s Maďarskem a Chorvatskem) byly jedinými evropskými zeměmi, které minulý pátek hlasovaly v OSN proti Jordánskem navržené rezoluci vyzývající k humanitárnímu příměří v Pásmu Gazy (rezoluce byla přijata poměrem hlasů 121 : 14 při 44 absencích).

„Netanjahu vyvíjel opravdu tvrdý nátlak na to, aby Egypt souhlasil s přijetím Gazanů na svoji půdu, minimálně po dobu trvání konfliktu,“ píše FT s odvoláním na nejmenovaného západoevropského diplomata.

Podle dalšího zdroje „si Izrael evidentně myslí, že stále tvrdšími útoky na Gazu nás nakonec dotlačí do situace, kdy se přesídlení obyvatel bude jevit jako jediné rozumné řešení“.

Egypt: Exodus Palestinců nepřipustíme

Egyptská role v probíhajícím konfliktu se na summitu EU podle zdrojů FT skutečně diskutovala.

Výsledek ale izraelské snahy nenaplnil – evropští lídři se shodli na tom, že Káhira může sehrát pozitivní roli v humanitární pomoci pro Gazu (aktuálně jediný vstup do Pásma Gazy vede skrze egyptsko-gazský hraniční přechod Rafáh), ale že není možné na Egypt tlačit směrem k přijetí gazských uprchlíků.

Česko hlasovalo proti rezoluci vyzývající k příměří na Blízkém východě

Blízký a Střední východ

Egypťané se ostatně i ústy prezidenta Abdala Fattáha as-Sísího opakovaně proti úvahám o „přemístění“ Palestinců z Gazy na své území tvrdě vymezili s tím, že jde jen o pláštík, pod nímž by Izrael chtěl „vyřešit“ palestinskou otázku v Gaze jednou provždy.

Proti nedobrovolnému přesídlování obyvatel z Pásma Gazy se vyslovily i Spojené státy, jinak nejvýznamnější spojenec Izraele.

Turecko nabízí polní nemocnici

Podle informací FT však probíhají jednání o zřízení zdravotnických zařízení na egyptském Sinajském poloostrově v blízkosti hranice s Pásmem Gazy, kam by mohli být k léčbě převáženi lidé zranění izraelským bombardováním.

Pomoc mělo formou dodání polní nemocnice nabídnout i Turecko. Omezený počet zraněných lidí z Gazy se v egyptských nemocnicích léčil už v minulých konfliktech.

Izrael v dokumentu navrhuje vysídlení Palestinců do Egypta

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám