Hlavní obsah

Do Gazy se v neděli z Egypta dostalo 33 kamionů s humanitární pomocí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do Pásma Gazy se v neděli z Egypta dostalo 33 kamionů s jídlem, vodou a léky, což je zatím nejvíce za jediný den od 7. října, kdy teroristické hnutí Hamás zaútočilo na Izrael. I tak je to ale podle OSN a humanitárních organizací málo a bylo by třeba, aby do Gazy, v níž na území menším než Praha žije 2,3 milionu lidí, denně přijelo kolem 100 kamionů s pomocí. Informovala o tom agentura AP. Izrael v neděli uvedl, že v následujících dnech povolí větší přísun pomoci.

Foto: Profimedia.cz

Nákladní vozidla, která do Pásma Gazy v minulém týdnu dovezla humanitární pomoc

Článek

Izrael od útoku Hamásu, který si vyžádal 1400 životů, zahájil masivní útoky v Gaze a navíc pásmo odřízl od veškerých dodávek, a to včetně pohonných hmot, potravin i vody. Po apelech mezinárodních organizací i západních spojenců Izraele se zatím do Gazy přes hraniční přechod Rafáh s Egyptem podařilo dostat dohromady kolem 125 kamionů s pomocí.

I na tomto přechodu však Izrael podle AP povoluje, aby do Gazy proudila jen malá část připravené pomoci. Prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan i proto v neděli varoval, že bránit humanitární pomoci pro úzké pásmo na pobřeží Středozemního moře by mohlo být posuzováno jako válečný zločin.

Americký list The New York Times ale v neděli s odkazem na nejmenovaného amerického představitele uvedl, že Izrael v příštích dnech povolí výrazně větší přísun pomoci do Pásma Gazy, a to až 100 nákladních vozidel denně.

Před 7. říjnem, kdy na Izrael zaútočilo teroristické hnutí Hamás, vozilo humanitární pomoc do Gazy, která už předtím čelila částečné blokádě, i 500 nákladních aut denně.

„Nejsi Žid?“ Na letadlo z Tel Avivu čekal na ruském letišti rozzuřený dav

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám