Hlavní obsah

Diplomacie USA vyzvala k zastavení izraelské odvety, pak příspěvky smazala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americké ministerstvo zahraničí nejprve po krvavém útoku Hamásu volalo po zastavení izraelské odvety, když vyzvalo k urychlenému příměří. Oba příspěvky, které se objevily na sociální síti X (dříve Twitter), však vyvolaly bouřlivou reakci a posléze byly smazány. Jeden z těchto tweetů přitom zveřejnil oficiální účet amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena.

Foto: Michael Wyke, ČTK/AP

Americký ministr zahraničí Antony Blinken

Článek

„Jednoznačně odsuzujeme útok teroristů z Hamásu a ztráty na životech, ke kterým došlo. Vyzýváme všechny strany, aby se zdržely násilí a odvetných útoků. Teror a násilí nic neřeší,“ oznámil nejprve americký Úřad pro palestinské záležitosti, který je součástí amerického ministerstva zahraničí.

Příspěvek byl zveřejněn v sobotu 7. října ještě před polednem, tedy dříve, než velká izraelská odvetná akce fakticky vůbec začala. Už o pár hodin později přitom web listu Jerusalem Post informoval, že úřad svůj tweet smazal.

Vůdce irácké milice vyhrožuje útoky na Američany, pokud se USA zapojí do války v Izraeli

Blízký a Střední východ

Další příspěvek, který po útoku Hamásu vyzýval k příměří, se objevil na účtu šéfa americké diplomacie Blinkena. „Turecký ministr zahraničí Hakan Fidan a já jsme dále hovořili o teroristických útocích Hamásu na Izrael. Podpořil jsem Turecko v prosazování příměří a okamžitého propuštění všech rukojmích zadržovaných Hamásem,“ objevilo se na Blinkenově účtu.

I tento příspěvek byl následně smazán, upozornil web britského deníku Daily Mail. Americkým konzervativcům to však neuniklo. „Vymazal ministr Blinken tweet, ve kterém říká, že požádal Turecko, aby vyjednalo příměří ještě předtím, než Izrael vůbec začal reagovat?“ navážel se do ministra z Demokratické strany například komentátor stanice Fox News Guy Benson.

Napříč Evropou, v Austrálii i USA se sešly propalestinské demonstrace

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám