Hlavní obsah

Blinken: Írán dělá chybu, ignoruje skutečnou příčinu nepokojů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Íránský režim absolutně nepochopil své vlastní občany, když svaluje vinu za masové protesty na Spojené státy a Evropu. Ve vysílání stanice CNN to uvedl americký ministr zahraničí Antony Blinken. Podle něj za demonstracemi stojí neschopnost režimu přiznat si, že jeho lid touží po změně.

Foto: Pool, Reuters

Americký ministr zahraničí Antony Blinken

Článek

„To, co se děje v Íránu, se týká především Íránců, jejich budoucnosti a jejich země. Tady nejde o nás,“ řekl Blinken v rozhovoru s americkou novinářkou íránského původu Christiane Amanpourovou.

„A jednou z hlubokých chyb, kterých se režim dopouští, je snaha ukazovat prstem na ostatní – na Spojené státy, Evropany – a tvrdit, že jsme nějakým způsobem zodpovědní za podněcování nebo jiné rozdmýchávání plamenů protestů. To je velké a zásadní nepochopení vlastního lidu.“

Protesty v Íránu vypukly poté, co v polovině září zemřela 22letá Mahsa Amíníová na následky brutálního výslechu na policii, která ji zadržela kvůli nesprávně nasazenému hidžábu.

Írán musí pochopit, že mu současný přístup k válce na Ukrajině škodí, říká Hladík

Válka na Ukrajině

Napětí kolem íránského režimu se tento týden opět dostalo do popředí zájmu, když se Írán připravoval na utkání s USA na mistrovství světa ve fotbale. Americká fotbalová federace na 24 hodin změnila na svých sociálních sítích íránskou vlajku, aby vyjádřila podporu protestujícím v Íránu. Své rozhodnutí vysvětlila tak, že chtěla vyjádřit „podporu ženám v Íránu bojujícím za základní lidská práva“.

Protesty posílil fotbal

Íránští fotbalisté, kteří se ostatně na šampionátu dostali do křížku s režimem také, když odmítli v prvním zápase zpívat národní hymnu, nakonec Američanům v závěrečném zápase skupiny podlehli 0:1.

Velká část Íránců tuto porážku slavila, protože to znamenalo, že režim nebude mít co využít ke své propagandě. Prohru oslavoval i 27letý Mehrán Samak, který na podporu demonstrantů zatroubil v autě. Bezpečnostní složky ho za to střelily do hlavy a mladík na místě zemřel, uvedla lidskoprávní organizace Iran Human Rights.

Íránku nechtěli pustit v Kataru na zápas kvůli triku s obrázkem zabité Amíníové

Zahraniční

Íránský fotbalový záložník Saíd Ezatolahí, jenž utkání proti USA odehrál, zveřejnil na svém instagramovém profilu příspěvek s fotkou z dětství, na které je společně se Samakem. V dětství spolu hrávali za stejný tým, s obětí se tedy znal.

„Po včerejší hořké porážce zapálila informace o tvém úmrtí moje srdce,“ napsal Ezatolahí. „Jednoho dne masky odpadnou a uvidíme čistou pravdu. Tohle si naši mladí nezaslouží. Tohle si náš národ nezaslouží,“ dodal.

Zastřelili Íránce, který slavil porážku fotbalistů s USA

Blízký a Střední východ

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám