Hlavní obsah

Zastřelili Íránce, který slavil porážku fotbalistů s USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Íránské bezpečnostní složky v úterý zabily 27letého Mehrána Samaka, který ve městě Bandar Anzali severozápadně od Teheránu oslavoval porážku íránských fotbalistů na mistrovství světa v Kataru proti Spojeným státům. Prohra stála Íránce postup a mladého muže podle lidskoprávní organizace život.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Samak měl porážku fotbalistů oslavovat troubením v autě. „Bezpečnostní složky ho střelily do hlavy krátce po porážce národního týmu s USA,“ uvedla lidskoprávní organizace Iran Human Rights se sídlem v norském Oslu.

Írán a Spojené státy před čtyřiceti lety přerušily diplomatické styky. Jejich vzájemný souboj na hřišti skončil v úterý vítězstvím USA 1:0. Fotbalový zápas se odehrál na pozadí násilných represí v Íránu po protestech, které vyvolala zářijová smrt 22leté Mahsy Amíníové v policejní vazbě.

Bezpečnostní složky během protestů zastřelily podle lidskoprávní organizace nejméně 448 lidí, včetně 60 dětí do 18 let a 29 žen.

Íránský fotbalový záložník Saíd Ezatolahí, který utkání proti USA odehrál, zveřejnil na svém instagramovém profilu příspěvek s fotkou z dětství, na které je společně se Samakem. V dětství spolu hrávali na stejný tým, a s obětí se tak znal.

„Po včerejší hořké porážce zapálila informace o tvém úmrtí moje srdce,“ napsal Ezatolahí. „Jednoho dne masky odpadnou a uvidíme čistou pravdu. Tohle si naši mladí nezaslouží. Tohle si náš národ nezaslouží,“ dodal.

Sami íránští fotbalisté podpořili na šampionátu demonstrující ve své zemi například tím, že před zahajovacím duelem s Anglií odmítli zazpívat národní hymnu. Mnoho Íránců doma odmítlo podpořit fotbalisty na mistrovství světa, brali to jako formu protestu proti íránským vládním elitám.

Na sociálních sítích se objevila například videa ze Sanandadže, kde Íránci v ulicích oslavují vyřazení svých fotbalistů a odmítají, aby vládní režim využíval sport k normalizaci režimu. Podobné oslavy se konaly také v dalších městech napříč zemí.

Íránku nechtěli pustit v Kataru na zápas kvůli triku s obrázkem zabité Amíníové

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám