Hlavní obsah

Íránku nechtěli pustit v Kataru na zápas kvůli triku s obrázkem zabité Amíníové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dauhá

Na fotbalovém šampionátu v Kataru ochranka odmítla v pátek pustit na stadion íránskou fanynku na zápas s Walesem (2:0). Důvodem bylo její triko s protestním nápisem, na němž byla vyobrazena její krajanka Mahsa Amíníová, která byla letos v září zabita mravnostní policií kvůli údajně nesprávně nošenému hidžábu, napsala agentura Reuters.

Íránku nechtěli pustit v Kataru na zápas kvůli triku s obrázkem zabité Amíníové.Video: Reuters

 
Článek

Íránská dívka jménem Kiana si oblékla na zápas mezi Íránem a Walesem triko s nápisem Ženy, život, svoboda a portrétem zabité Kurdky. Vedle toho měla s sebou i vlajku v íránských barvách, která však nebyla oficiální státní vlajkou.

Foto: Reuters

Íránku nechtěli pustit v Kataru na zápas kvůli triku s obrázkem zabité Amíníové.

Člen ochranky se s ní dohadoval a doporučil jí, aby si šla koupit do nákupního centra jiné oblečení. A to i přesto, že okolo stojící fanoušci poukazovali na to, že stejné triko měli na sobě lidé i při předchozích íránských zápasech.

Kiana se nakonec na stadion dostala, musela se ale převléknout do oficiálního fotbalového trika íránského týmu a zároveň musela odložit vlajku. Zápas nakonec skončil slavnou výhrou Íránu 2:0.

Brazilský novinář se v Kataru dostal do sporu s policií. Jeho vlajku si spletli s duhovou

Svět

Mahsa Amíníová zemřela v září ve vazbě teheránské mravnostní policie, kam byla poslána kvůli porušení nařízení o nošení pokrývky hlavy. Ve vazbě upadla do kómatu a zemřela. Policie tvrdí, že zemřela na infarkt, podle rodiny ale byla předtím zdravá.

Smrt dívky v zemi vyvolala největší protesty od roku 2019. Při nich zahynulo podle lidskoprávní organizace Iran Human Rights okolo 300 lidí, především z řad demonstrantů.

K protestům v Íránu se přidaly i studentky. Pálí hidžáby či chodí bez nich

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám