Hlavní obsah

V Americe začíná předání moci mezi Trumpem a Bidenem

Právo, Daniel Drake

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Donald Trump vůbec poprvé od prezidentských voleb nepřímo připustil porážku. Na svém Twitteru totiž oznámil, že nebude bránit úředníkům, aby formálně zahájili takzvané přechodné období, při kterém odcházející administrativa pomáhá předat moc té nově nastupující. Nově zvolenou hlavu USA Joea Bidena o tom před tím informovala šéfka příslušné vládní agentury.

Foto: koláž Novinky.cz s Profimedia.cz a Reuters

Donald Trump (vlevo) a Joe Biden.

Článek

Před 21 dny šli Američané k volebním urnám, aby vybrali svou příští hlavu státu. Tou se podle dosud zatím oficiálně nepotvrzených výsledků stane demokratický kandidát Joe Biden, který ve volbě získal o 6 milionů hlasů více než úřadující Trump. Jedná se o vůbec nejlepší výsledek jakéhokoli kandidáta v historii (nutno podotknout, že rekord překonal i Trump, účast byla letos bezprecedentně vysoká).

Tradicí – byť ne uzákoněnou – bylo, že poražený politik veřejně uzná prohru a pogratuluje soupeři k vítězství. Končící prezident má pak svého zvoleného nástupce bezodkladně pozvat do Bílého domu, aby ho zasvětil do současných problémů a započal tak období, kterému se říká „přechodné“ (angl. transition period).

Biden: Předání moci nic nezastaví, na Trumpově postoji nezáleží

Amerika

Vláda, která v lednu převezme moc, musí být pochopitelně připravená se okamžitě pustit do práce. Nastupující administrativě je k ruce vládní agentura GSA, která poskytuje týmu nového prezidenta finance a pomáhá s logistickými záležitostmi, jako je zařízení kancelářských prostor, zajištění technického vybavení, přístupu ke strategickým dokumentům a tak dále.

Pomalé předání moci před 11. zářím 

Jde ale i po vážnější věci. V momentě, kdy GSA oficiálně zahájí přechodné období, se může nově zvolený prezident účastnit denního bezpečnostního brífinku. Kandidáti dostávají přirozeně nějaké informace už v průběhu kampaně, ale k citlivým informacím od zpravodajských služeb se člověk dostane až poté, co je zvolen.

Typicky taková „tranzice“ trvá okolo 11 týdnů. Od momentu, kdy je jasné, kdo je vítězem voleb, až po inauguraci. Jen pro představu, před čtyřmi lety pozval Barrack Obama tehdy čerstvě zvoleného Trumpa hned dva dny po volbách.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Prezidenti Barack Obama a Donald Trump.

V roce 2000 byla ale situace podobná té dnešní. Zmatky na Floridě, které způsobily zdlouhavé a komplikované přepočítávání hlasů, oddálily předání moci mezi odcházejícím Billem Clintonem a Georgem W. Bushem.

Rok nato, 11. září, spáchali příslušníci islamistické al-Káidy ve Spojených státech sérii teroristických útoků, při kterých zemřely téměř 3 tisíce lidí a více než 6 tisíc bylo zraněno. Komise, která útok vyšetřovala, uvedla, že zpomalené přechodné období mohlo přispět k tomu, že Bushova administrativa nedokázala útokům zabránit.

„Chromý kačer” Donald: Co si může dovolit končící prezident

Amerika

Tato skutečnost dobře ilustruje fakt, že v přechodném období nejde pouze o nákup propisek a židlí. Podle Centra pro prezidentské přechodné období by měl nově zvolený šéf Bílého domu stihnout do své inaugurace obsadit okolo 4 tisíc politických pozic. Americká administrativa se totiž neskládá jen z vládního kabinetu, ale součástí jsou také desítky úřadů, agentur a komisí.

Neznámá úřednice ve světle reflektorů

Zpět k GSA. Za normálních okolností by se o jisté Emily Murphyové nikdy veřejnost nedozvěděla. Výkonná ředitelka této agentury, která byla do pozice dosazena přímo Trumpem, po volbách řekla, že se zahájením přechodného období počká do vyřešení prezidentových žalob, kterými se Trump snaží zvrátit výsledek. Sklidila za to vlnu kritiky. Řada expertů upozorňovala na to, že její chování balancuje na hraně zákona.

Zdržovací taktika Trumpa? O prezidentovi USA může rozhodnout Sněmovna

Volby USA

„Porušuje Ústavu Spojených států tím, že si odmítá přiznat, že volby jsou u konce, že Trumpovy žaloby jsou pošetilé a že přechodné období začalo,“ psala ještě v pondělí v článku uznávaná novinářka Anne Applebaumová. Kritizovala Murphyovou, že místo aby „dělala svoji práci“, se chová jako Trumpova fanynka.

Pane Bidene, nebo pane prezidente?

Murphyová v pondělí odeslala Bidenovi dopis, ve kterém píše, že se „rozhodla, že přechodné období může formálně začít“. V textu dále zdůrazňuje, že k předchozímu zdržování se rozhodla nezávisle, nikoli „ze strachu“ či „protekce“. Zákon je podle ní příliš vágní a doporučuje Kongresu, aby povolební postup agentury pro příště ujasnil.

Zajímavé je, že Murpyhová demokratického politika v dopise oslovuje „pane Bidene“ a nikoli „pane zvolený prezidente“ (ang. president-elect), jak by podle pravidel správně měla.

Odcházející prezident Trump Murphyové na Twitteru poděkoval za „vytrvalou oddanost a loajalitu zemi“ a odsoudil útoky, které na její adresu údajně zaznívaly. Trump se ovšem nevzdává a právní bitvy nechce stopnout. „Nicméně, v nejlepším zájmu naší země doporučuji, aby Emily a její tým udělaly, co je třeba udělat, a řekly mému týmu, aby udělal totéž,“ napsal prezident.

Část komentátorů Trumpovo vyjádření považuje za jakési první uznání porážky, byť velmi „předběžné“. Americké státy nyní začnou postupně stvrzovat výsledky voleb, poslední Kalifornie by tak měla učinit 11. prosince. Tři dny poté zasedne sbor volitelů, který oficiálně zvolí příštího prezidenta Spojených států. Jeho inaugurace se má konat 20. ledna 2021.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám