Hlavní obsah

USA hlásí další rekord, roušku už nasadil i Trump

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Americký prezident Donald Trump se v sobotu při návštěvě nemocnice Waltera Reeda na předměstí Washingtonu, kde se setkal se zraněnými vojáky a zdravotníky, poprvé objevil v roušce. Ačkoliv doposud roušky odmítal, nyní prohlásil, že jde o skvělou věc. USA v sobotu zaznamenaly rekordní přírůstek 66 528 případů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Americký prezident Donald Trump při návštěvě nemocniceVideo: AP

 
Článek

„Když jste v nemocnici, kde mluvíte s mnoha vojáky a lidmi, z nichž někteří jsou právě po operaci, je nošení roušky skvělá věc,” prohlásil.

„Nikdy jsem nebyl proti rouškám, ale myslím, že nošení záleží na době a místě,” řekl Trump podle serveru BBC News. Ten připomněl, že dříve prezident říkal, že by si nikdy roušku nevzal a také si kvůli nošení roušky utahoval ze svého demokratického soupeře v prezidentských volbách Joea Bidena.

ON-LINE: Ve světě přibyl za den rekordní počet nakažených

Koronavirus

Trump se od zavedení prvních opatření proti koronaviru vyhýbal tomu, aby se na veřejnosti ukázal s rouškou. Prezident dokonce přispěl k tomu, že se tento předmět, jehož nošení doporučovaly zdravotnické úřady, stal předmětem politického sporu v politicky velmi rozdělené Americe, poznamenala AFP s tím, že odmítání roušek část společnosti vnímá jako potvrzení osobní svobody jednotlivce, navzdory všem doporučením.

Foto: Patrick Semansky, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump při návštěvě nemocnice

Trump v červnu vystoupil na mítinku v Tulse v Oklahomě před tisíci svými příznivci, rovněž nechráněnými rouškami. Od té doby místní úřady zaznamenaly přírůstek případů onemocnění covidem-19, způsobovaným koronavirem.

Foto: Tasos Katopodis, Reuters

Prezident Donald Trump

V posledních dnech ale republikánský prezident čelil velmi silnému tlaku, aby vyslal signál ve prospěch nošení roušek, protože Spojené státy ztrácejí kontrolu nad epidemií kvůli prudkému šíření nákazy zejména v jižních státech, jako je Florida a Texas, dodala AFP.

Anketa

Myslíte, že prezident Donald Trump začne propagovat nošení roušek?
Ano
72,6 %
Ne
27,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1828 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám