Hlavní obsah

Trump ho chválil za boj s drogami, teď budou exprezidenta Hondurasu soudit za řízení „narkostátu“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pět let poté, co jej tehdejší americký prezident Donald Trump zahrnoval chválou za „zastavení drog“, stane bývalý honduraský prezident Juan Orlando Hernández před soudem kvůli obviněním, že řídil „narkostát“ a přijímal od překupníků drog milionové úplatky. Mezi těmi měla být i bývalá hlava kartelu Sinaloa Joaquín Guzmán zvaný „El Chapo“.

Foto: Reuters

Zatčený bývalý prezident Hondurasu Juan Hernández

Článek

Hernández bude první hlavou státu souzenou kvůli obchodu s drogami ve Spojených státech od soudu s dalším bývalým americkým spojencem, panamským autoritářem generálem Manuelem Noriegou před více než třiceti lety.

Podle deníku The Guardian by mělo jít o zatím největší test strategie Úřadu pro potírání drog (DEA) trestat veřejné činitele umožňující pašování drog do USA.

Obvinění odmítá

Podle Hernándeze jsou obvinění odplatou ze strany kartelů za jeho protinarkotickou politiku. Svou spolupráci s americkými úřady a ocenění, která od nich dostal, pak používá jako důkazy své neviny.

Honduraského exprezidenta odvedli v řetězech

Amerika

Podobně se prezentoval už při své první prezidentské kampani v roce 2013, kterou stavěl na své roli ve schválení ústavního dodatku, který umožnil vydávání Hondurasanů obviněných z obchodu s drogami. V té době země propadala anarchii a většina kokainu mířícího do USA procházela právě skrze ni. Před násilím utekl rekordní počet Hondurasanů a zamířil k americkým hranicím.

Obamova vláda pak v Hernándezovi viděla člověka, který sice má své mouchy, ale také je dychtivým partnerem v otázkách imigrační a bezpečnostní politiky. „Že je Juan Orlando zkorumpovaný, se docela vědělo,“ uvedl bývalý vysoko postavený činitel ministerstva zahraničí Ricardo Zúñiga. „Postavu zapletenou v organizovaném zločinu jsme v něm ale neviděli.“

Podplatili je všechny

Když se v lednu 2014 stal prezidentem, malá skupina agentů a prokurátorů DEA už podezření měla. Během prezidentské kampaně agenti četli transkripty telefonních rozhovorů poskytnuté Hondurasem a jeden z nich způsobil v agentuře poměrně rozruch.

„Jeden překupník drog volal druhému a povídá: ‚Koho budeš volit?‘ A ten druhý na to: ‚My to hodíme všem,‘,“ řekl agent DEA ve výslužbě Andrew Pappas, který tehdy působil v Hondurasu. „Když jsme dostali tenhle telefonát, tak jsme věděli, že se vůbec nestrachují o to, kdo volby vyhraje. Podplatili je všechny.“

Krátce nato kvůli hrozbě vydání Spojeným státům ukončila řada honduraských překupníků své dohody s DEA, které měly za cíl odhalit, jak hluboko do místní politiky se obchod s drogami dostal. Sotva týden po Hernándezově inauguraci ale jeden z nejznámějších překupníků tajně nahrál schůzku s prezidentovým bratrem, zákonodárcem Juanem Antoniem „Tonym“ Hernándezem.

V říjnu 2016 se zvěsti o Tonyho zapletení s překupníky dostaly do místních médií. Ten oznámil, že odcestuje do Miami, aby se setkal s DEA a očistil své jméno. Místo toho složil křivou přísahu a odhalil mnoho svých spojení s překupníky. Podle prokurátorů se prezident následně snažil od svého bratra distancovat a ještě urputněji se činil, aby nepřišel o přízeň USA. To mu značně usnadnilo zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem.

V USA začal proces s mexickým exministrem, podle obžaloby pomáhal narkokartelu

Amerika

DEA ho chtěla soudit, Trump ho chválil

V následujícím roce se Hernández ucházel o znovuzvolení, ačkoliv to honduraská ústava zakazovala. Prezidentské volby provázelo násilí a obvinění z podvodu, na kterém se podle prokurátorů podíleli překupníci drog. Generální tajemník Organizace amerických států požadoval opakování voleb, ale Trumpova vláda poskytla Hernándezovi uznání, které potřeboval k zajištění druhého vládního období.

Ve druhé polovině roku 2018 se jeho bratr Tony lehkovážně rozhodl vycestovat do USA a byl zatčen agenty DEA. U soudu s ním prokurátoři prezentovali i většinu svých důkazů proti honduraské hlavě státu. Tony byl ve všech obviněních shledán vinným a odsouzen k trestu doživotí. Odborníkům bylo v tu chvíli jasné, že i Hernández je nejspíš terčem DEA a že ho chrání jen nepsané pravidlo ministerstva spravedlnosti nesoudit úřadující prezidenty.

Přesto se z Washingtonu chvála na Hernándezův účet dál jen hrnula. Na národním summitu izraelsko-americké rady v roce 2019 mu Donald Trump poděkoval za jeho „velmi blízkou spolupráci se Spojenými státy“ a liboval si, že společně zastavují drogy na úrovni jako nikdy předtím.

Trump by měl strávit zbytek života ve vězení, řekla Sharon Stone

Amerika

Spadla klec

Chvála se valit přestala až po inauguraci Joea Bidena americkým prezidentem. „Bylo poměrně jasné, že po něm američtí právní zástupci chtějí jít,“ řekl Zúñiga, který byl tou dobou jmenován vyslancem do Střední Ameriky. Přesto ministerstvo spravedlnosti o svých úmyslech ministerstvo zahraničí neinformovalo do té doby, než Hernándezova strana jednoznačně neprohrála volby.

Pár týdnů nato byl zatčen a postaven v Tegucigalpě před soud. Oblečený byl do barev Hondurasu, modré a bílé, a snažil se soudce přesvědčit, aby jeho vydání Spojeným státům neschválil. Opět se oháněl svou minulou spoluprací s americkými úřady a ptal se, jak mohou obvinění proti němu tak odporovat jeho úspěchům.

Začal také kritizovat proces vydávání překupníků USA, ačkoliv o něm celé desetiletí mluvil jako o svém největším úspěchu. Předpovídal tehdy, že pokud bude jeho vydání schváleno, tak ho „čeká jen doživotí“.

Vydání schváleno bylo a Hernández byl už před dvěma lety v poutech dopraven na americkou půdu. Zda se naplní jeho předpověď, by se bývalý prezident Hondurasu měl dozvědět již příští týden. Jeho soud v New Yorku začne v pondělí.

Autokracie ze světa jen tak nevymizí. Jaroslav Bílek se zabývá politickými režimy v Latinské Americe

SALON

Reklama

Výběr článků

Načítám