Hlavní obsah

Pentagon hledá, jak urychlit výcvik obsluh patriotů

„Absolvování potřebného školení ukrajinských vojáků na protiletadlovém raketovém komplexu Patriot může nějakou dobu trvat. Baterie Patriot bude pro Ukrajinu dalším důležitým přínosem v obraně proti ruské agresi,“ řekl minulý týden americký prezident Joe Biden na společné tiskové konferenci s ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským.

Foto: Reuters

Systém Patriot na základně NATO ve slovenské Sliači, ilustrační foto

Článek

„Patriot vyžaduje výcvik. Očekáváme, že potrvá několik měsíců, než ukrajinským silám bude poskytnut výcvik nezbytný pro jeho úspěšné použití,“ řekl zástupce Pentagonu novinářům.

Kyjev chce ještě více systémů

Pentagon však hledá způsoby, jak některé aspekty výcviku zkrátit. Americká armáda obvykle vyčleňuje 90 vojáků na obsluhu jedné baterie Patriot. Odborníci uvedli, že výcvik by za normálních podmínek trval asi půl roku. „Je to složitý systém, který je třeba provozovat a udržovat,“ vysvětlil zdroj listu The Washington Post (WP).

Portál Ukrajinska pravda citoval Jurije Ihnata, mluvčího ukrajinských vzdušných sil, podle něhož si ukrajinští vojáci „celkem snadno systém osvojí“. „Komplexy západního stylu jsou docela moderní, spousta věcí je v nich zautomatizována. Přeškolení se na tyto komplexy není velký problém, i když to nějakou dobu potrvá,“ uvedl.

Putin: Patrioty jsou zastaralé, Rusko na ně najde protilék

Válka na Ukrajině

Zelenskyj dodal, že Ukrajina požádala o další systémy. „Je mi to velmi líto, ale jsme ve válce. Rádi bychom získali více patriotů,“ řekl.

Systém má však omezený dosah – 30 až 160 kilometrů, vyžaduje výcvik a musí být doplněn dalšími obrannými prostředky, upozornil WP. „Problém je samozřejmě v tom, že Rusové odpalují velké množství raket a vyčerpávají zásoby ukrajinské protivzdušné obrany. Patrioty neochrání celou Ukrajinu, to ani nemohou,“ dodal.

Do hry vstupuje další faktor: cena

Institut strategických studií odhaduje náklady na baterii až na 1,1 miliardy dolarů (26,6 mld. korun).
Z toho asi 400 milionů dolarů (9,69 mld. korun) na systém a přibližně 690 milionů dolarů (16,7 mld. korun) na rakety.
Použití střely, která stojí miliony, proti levně vyráběným dronům by asi nemělo smysl.
Je proto pravděpodobnější, že patrioty budou chránit především citlivá zařízení na Ukrajině.

Spojené státy Ukrajincům poskytnou systémy Patriot

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám