Hlavní obsah

Spojené státy Ukrajincům poskytnou systémy Patriot

Spojené státy podle televize CNN dokončují plány na vyslání systému protivzdušné obrany Patriot na Ukrajinu. Oficiální oznámení o další vojenské podpoře pro východoevropskou zemi napadenou Ruskem by mohlo přijít už tento týden.

Foto: Facebook Jaroslava Nadě

Protiraketový systém Patriot

Článek

CNN se ve svém zpravodajství o systému protivzdušné obrany opírá o nejmenované činitele, podle nichž ještě plán potřebuje souhlas ministra obrany Lloyda Austina a poté podpis prezidenta Joea Bidena. Očekává se ale, že oba tak učiní.

Spojené státy jsou největším zahraničním podporovatelem Ukrajiny. Od začátku ruské invaze vyčlenily na zbraně a další vybavení pro Kyjev téměř 18 miliard dolarů (přes 415 miliard korun).

Naposledy v minulém týdnu schválil Biden další vojenskou pomoc za 275 milionů dolarů (6,3 miliardy Kč). Jejím cílem je především posílení protivzdušné obrany.

Jakmile začnou mírové rozhovory, přestanou se na Ukrajinu posílat zbraně, míní Řím

Válka na Ukrajině

Systém Patriot slouží k ochraně před taktickými balistickými střelami, raketami s plochou dráhou letu i letouny. Jeho součástí jsou výkonné radary s dosahem až 160 kilometrů.

Od začátku války na Ukrajině několika bateriemi tohoto raketového systému Spojené státy posílily Polsko. Na východě NATO jimi disponuje třeba také Rumunsko. Německé systémy protivzdušné obrany Patriot jsou i na Slovensku. O rozmístění dalších baterií v Polsku se nyní diskutuje.

Macron: Ukrajinu nenecháme padnout

Francouzský prezident Emmanuel Macron v úterý na úvod konference na podporu Ukrajiny v Paříži ujistil, že mezinárodní společenství zemi napadené Ruskem pomůže překonat zimu. Cílem je podle něj i ochrana okupované Záporožské jaderné elektrárny. Ruské počínání označil francouzský prezident za zbabělé.

Pokud má Ukrajina úspěšně překonat zimu, je klíčová humanitární pomoc a  zajištění dostatku energetického vybavení, uvedl na konferenci český premiér Petr Fiala. ČR podle něj právě teď dodává mimo jiné dvě jednotky pro kombinovanou výrobu elektřiny a tepla v Charkovské oblasti, deset dieselových generátorů pro nemocnice a vodárenské společnosti v Kyjevské, Dněpropetrovské a Lvovské oblasti a 500 topných těles pro osobní potřebu – vše v hodnotě dvou milionů eur (přes 48 milionů Kč).

Česko kromě toho pomáhá také s lékařským vybavením a přístřeším, dodává například zateplené ubytovací kontejnery na západní a střední Ukrajinu.

Rusové rozjeli na Ukrajině operaci Demoralizace

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám